KÜLFÖLD

Kiderült az igazság: ezért függesztette fel több ország az AstraZeneca vakcináját

Olaszország és Franciaország elismerte, hogy az AstraZeneca oltás betiltása politikai okokból történt, mivel szerintük az Európai Unió „duzzog” a Brexit miatt. A két ország vezetője tegnap azt nyilatkozta, amint az Európai Gyógyszerügynökség zöld utat ad, folytatják vele az oltást.
  • Szerző: Ripost

Vérrögtől való félelemre hivatkozva 20 európai ország felfüggesztette az AstraZeneca oltását. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a vakcina biztonságos. Tegnap délután azonban Olaszország és Franciaország meggondolta magát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mario Draghi olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök elismerte, hogy az AstraZeneca oltóanyag betiltása politikai okokból történt – adta hírül a The Sun. A két politikus egyetértett abban, hogy újrakezdik az oltást az oxfordi vakcinával, miután az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön engedélyt ad rá.

Fotó: AFP

Hadat üzent az EU az angol-svéd gyógyszercégnek

Ahogy azt a The Sun is hírül adta, az olasz és a francia miniszterelnök szerint az EU duzzog, amiért az Egyesült Királysághoz és az Amerikai Egyesült Államokhoz képest az AstraZeneca csigatempóban vezeti be az oltóanyagát. A lap idézte Clement Beaune francia európai miniszter Radio Classique-nek adott nyilatkozatát is. Beaune szerződésszegésre hivatkozik. A politikus azt mondta, hogy az EU-nak „nyomást kell gyakorolnia” az AstraZenecára, hogy arra kényszerítse, hogy több adagot juttasson el az Európai uniós országokba, még akkor is, ha milliónyi adag fekszik a hűtőkben – olvasható a The Sun keddi számában.

Politikusok és tudósok is bírálják az AstraZeneca oltóanyag felfüggesztését

Jelentések szerint az európai országok 14,9 millió AstraZeneca oltást kaptak, amelyekből mindössze 7,3 milliót használtak fel. Sokak szerint ezzel életeket kockáztatnak az európai vezetők.

Vannak, akik úgy vélik, az AstraZeneca oltás leállításával megnő a kórzházi esetek száma és a halálozás is.

Vannak, akik úgy vélik, az AstraZeneca oltás leállításával megnő a kórházi esetek száma és a halálozás is (Illusztráció, Fotó: MTI)

Anthony Browne angol konzervatív képviselő szerint az európai vezetőket „a politika, nem pedig a tudomány” vezérelte a döntésükben és hozzátette, hogy az Európai Unió „Brexit miatti duzzogása” életekbe fog kerülni.

Angela Merkel kancellárt több német politikus is bírálta. Karl Lauterbach például hibának nevezte az AstraZeneca vakcina mellőzését. Megítélése szerint a vakcina „életmentő” lehet a harmadik hullámban, amely most az országukat sújtja.

A vezető belga virológus, Marc Van Ranst kijelentette: „Az AstraZeneca oltás leállításának mellékhatásai a kórházi ápolás, a hosszútávú szevkárosodás és a halál.”

Dr. Rusvai Miklós, a neves hazai virológus továbbra is kiáll az AstraZeneca vakcinája mellett

Rusvai Miklós professzor már múlt héten kifejtette a véleményét a -nak az AstraZeneca oltóanyagáról, most pedig megerősítette azt.

Dr. Rusvai Miklós szerint az AstraZeneca vakcinájával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat.

Dr. Rusvai Miklós szerint az AstraZeneca vakcinájával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat (Fotó: TV2)

„Az AstraZeneca nem tehető felelőssé a vérrögképződések kialakulásáért. Én továbbra is úgy vélem, hogy virológiai és immunológiai szempontból mindenképpen indokolt ennek az oltóanyagnak a használata, hiszen a mellékhatásai eltörpülnek a koronavírus kockázatai mellett. A politikai indokokhoz nem tudok hozzászólni, minden politikus számoljon el a saját lelkiismeretével – mondja a professzor.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?