Létrehozva: 2017.07.21.

Kibírhatatlan hőség töri össze Európát

A 2017-es nyáron sosem mért melegeket tapasztalhatunk Európa minden szegletében, hõhullámok és erdõtüzek szedik áldozataikat.

Hőhullámok söpörnek végig a kontinensen, jelenleg Dél-Európa küzd a szárazsággal és a sorozatos erdőtüzekkel, de északabbra is komoly problémákat jelent a kánikula. Magyarországon péntek-szombaton tetőzik a hőmérséklet.

 

A tűznek semmi sem akadály

Portugáliában egy hónapja 64 ember halt meg a 40 ezer hektáron tomboló tűzben, ez volt az ország egyik legsúlyosabb tűzkatasztrófája. Múlt héten Olaszország déli és középső részén csaptak fel a lángok, egyes régiókban szándékos gyújtogatás, míg többségében a szárazság miatt gyulladtak ki a tüzek. Több ezer embert, köztük turistákat kellett kimenekíteni Nápoly környékéről és Szicíliából. Athén környékén folyamatosan lángolnak az erdők, mezők, egyelőre a tüzeket még kordában tudják tartani a szakemberek.

Ami a magyarokat leginkább érinti, az Split leégése: a magyar turisták körében népszerű dalmát tengerparton 30 órán át tomboltak a lángok. 4500 hektárnyi terület vált a lángok martalékává, 80 ember megsérült, többségében az oltást végző tűzoltók. A helyiek szerint a kormány késve reagált a katasztrófára, emiatt sokkal nagyobb károk keletkeztek. A gyorsan terjedő lángokat több helyen csak a levegőből lehetett oltani.

 

„A plázában voltam, bikinit kerestem, mikor szóltak, hogy azonnal el kell hagynunk az épületet. Kitört a pánik, sokan sikoltozva, sírva menekültek. Kint elviselhetetlenül forró volt a levegő, a füsttől alig láttunk, olyan volt, mint a pokolban. Nagyon féltem” – mesélte egy külföldi nő, aki visszajáró vendég a horvát tengerparton.

Gyilkos kánikula

Van, ahol nem a tűz, hanem a hőség okoz gondot: Japánban év eleje óta már legalább 17 ember meghalt, és közel 7600-an kerültek kórházba hőguta tüneteivel. A legtöbb áldozat 65 évnél idősebb, ők különösen rosszul viselik a tartós kánikulát: június eleje óta 35 fok az átlaghőmérséklet.

 

Spanyolországban múlt csütörtökön az ország negyedében adták ki a lehető legmagasabb figyelmeztetést a hőség miatt, Granadában pedig 45,7 fokos csúcshőmérsékletet mértek. A forróság itt egy ember életét követelte: egy aszfaltozómunkás holtan esett össze munka közben.

Mit tesznek ők?

A hőség miatt Európa-szerte figyelmeztetéseket adnak ki, a legtöbb európai városban vizet osztogatnak, párakapukat telepítenek és megnyitják a közösségi csapokat – Olaszország egyes területein viszont olyan súlyos a szárazság, hogy elzárták a közkutakat. Görögországban több szabadtéri turistalátványosságot is lezárnak, mert a figyelmeztetések ellenére a külföldiek a déli legmelegebb órákban is szívesen megnéznék a romokat, kockáztatva ezzel az egészségüket.

 

Mit tehetünk mi?

Az orvosok elsősorban azt javasolják, hogy a déli órákban ha csak tehetjük, ne menjünk a napra, maradjunk a hűtött épületekben, esetleg az árnyékban. Mindig legyen nálunk folyadék, a szokottnál is több vizet igyunk, kisebb adagokban. Viseljünk sapkát, használjunk naptejet, kerüljük a zsíros ételeket, az alkoholt és a megerőltető testmozgást.

Az idősebbek, gyerekek és a betegséggel küzdők esetében sokkal súlyosabb tüneteket okozhat a hőség, így érdemes ezekben az órákban egy hűvösebb szobában tartózkodniuk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil

KÜLFÖLD

"Megtaláltuk a lezuhant UFO-roncsot" - súlyos vallomást tett egy katona

KÜLFÖLD

Megváltozott egy nő kézírása: teljesen összetört, amikor rájött, hogy miért