KÜLFÖLD

Kész csoda, kiköthet a spanyol hajó Spanyolországban

A spanyol kormány bejelentette, engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön a partjainál.
  • Szerző: ripost

A spanyol kormány közölte: engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön a partjainál.

Madrid a dél-spanyolországi Algeciras kikötővárosát ajánlotta fel a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajójának, amely több mint két hete vesztegel az olaszországi Lampedusa közelében a tengeren.
A spanyol kormány közleménye a hajón uralkodó „vészhelyzettel” magyarázza a döntést, érthetetlennek nevezve egyúttal Róma elzárkózását attól, hogy megnyissa kikötőjét az Open Arms előtt. Azt ellenben nem tartották érthetetlennek, hogy a spanyol „civilek” hajója miért nem azonnal Spanyolországban akarta partra tenni az illegális bevándorlókat.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombat este már engedélyezte 27 kísérő nélküli kiskorú partra szállását, ám a hajón még így is összesen 107 bevándorló maradt, akik várják sorsuk rendeződését.

Pénteken David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke a hajón rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Szombaton az Open Arms kapitánya arról beszélt, hogy kritikus, „robbanásközeli” a helyzet a zsúfolt mentőhajón.
Spanyolország mellett az Európai Unió öt másik tagállama – Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Románia – ajánlotta fel részvételét a spanyol civil szervezet hajóján érkezők „elosztásában”. A spanyol kormány azt közölte: a megállapodás szerint eloszthatják majd a bevándorlókat a hat ország között, miután a hajó kikötött Algecirasban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?