KÜLFÖLD

Kegyetlen bosszú: borzalmas migránsözön árasztja el Európát

Recep Tayyip Erdogan állítólag besokallt: ha Törökországot leckézteti az EU, akkor migránshadak indulnak Európába!
  • Szerző: KF

Naponta 3000 migránsez várna Görögországra, és ezáltal Európára is, ha Törökország megvalósítja állítólagos titkos tervét. Ettől pedig nem állnak messze: a partokon már motorcsónakok és kishajók ezrei gyülekeznek…

 

Erdogan elnök ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy megnyitja az ország határait, amennyiben az EU továbbra is blokkolja a török csatlakozásról szóló tárgyalások folytatását.

„Ha ez így megy tovább, a határok megnyílnak. Sem rám, sem a népemre nem hatnak a fenyegetések”

- jelentette ki Erdogan.

A márciusban megkötött megállapodás alapján minden, Görögországba tengeren érkező migránst visszaszállítanak Törökországba, cserébe az EU befogad egy-egy menekültet, akik jelenleg a török táborokban élnek. Emellett Törökország jelentős pénzügyi támogatást kap, a török állampolgárok vízummentességet nyernek, valamint Brüsszel felgyorsítja a csatlakozási tárgyalásokat.

 

A görög lapok szerint azonban mostanra Törökország feladta a reményt, és akár pár héten belül elszabadulhat a pokol, ha nem akadályozzák meg tovább a migránsok Európába utazását.

„Senki sem becsülheti le Erdogant. Ezek a tervek és fenyegetések kétségbe ejtik a görög vezetőket”

- mondta egy görög hírszerzési szakértő.

Õ és társai attól tartanak, hogy a pénzügyileg  megrendült Görögország nem bírna sokáig kitartani ekkora nyomás alattakár háború  is lehet a migránsözön vége.

Görögország táboraiban 60 ezer migráns rekedt, miután a balkáni útvonal mentén fekvő országok lezárták a határaikat. A túlzsúfolt táborokban gyakran törnek ki zavargások, sokan sátrakat gyújtanak fel tiltakozásuk jeléül, de szélsőjobboldali aktivisták is támadtak már a táborokban élő migránsokra.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?