KÜLFÖLD

Kedvezménnyel szabadult, 16 nappal később három embert agyonszúrt

Brit sajtóinformációk szerint a hatóságok tisztában voltak vele, hogy a readingi késes támadás elkövetője radikális nézeteket vall, és azzal is számolni lehetett az esetében, hogy merényletet követ majd el. Ennek ellenére hónapokkal korábban szabadulhatott a börtönből.
  • Szerző: WM

Tavaly októberben 25 hónapnyi börtönre ítélték Nagy-Britanniában azt a líbiai migránst, akit a múlt héten elkövetett readingi késes merénylet gyanúsítottjaként vettek őrizetbe. Márciusban mégis úgy döntött a bíróság, hogy az előzetesben töltött 17 hónapnyi raboskodás után szabadon engedik. Khairi Saadallah szabadlábra helyezésére 16 nappal a három halálos áldozatot követelő terrortámadás előtt került sor.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A terrortámadásnak nyilvánított merényletben hárman vesztették életüket
(Fotó: Leon Neal / Getty Images)

A hatóságok úgy döntöttek a szabadon engedése mellett, hogy tisztában voltak azzal, hogy a férfi radikális nézeteket vall és mentális betegséggel is küzd.

A 25 éves Khairi Saadallah a merénylet feltételezett elkövetője.

Vagyis mindenki számára világos volt, hogy a líbiai migráns veszélyt jelent a társadalom számára. Saadallah 2012-ben érkezett illegális bevándorlóként az Egyesült Királyságba, de csupán 2018-ban kért menedékkérelmet. A migráns az új hazájában szerzett barátainak azt mesélte, hogy a líbiai diktátor, Moammer Kadhafi oldalán harcol gyerekkatonaként. Szakértők szerint az akkor látott borzalmak és háborús emlékek okozhattak nála mentális problémákat. Mint ismert, hárman meghaltak, hárman pedig súlyosan megsérültek a dél-angliai Reading városában szombat este elkövetett késeléses támadásban.

A brit médiában idézett szemtanúk szerint a parkban szombat este sokan időztek, és a férfi „egyik csoporttól a másikig futva” támadt rá a pihenőkre. Ezután menekülni próbált, de a rendőrök elfogták a 25 éves férfit.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?