KÜLFÖLD

Katasztrófahelyzet: lazítottak a portugálok, most rekordokat dönt a járvány az országban

Idén januárban közel annyian haltak meg a koronavírus-járvány következtében Portugáliában, mint tavaly egész évben. Szakértők szerint ennek két oka van: az egyik, hogy a portugál kormány túl korán lazított a korlátozásokon, a másik pedig a koronavírus brit mutációjának villámgyors elterjedése.
  • Szerző: WM

Portugália számít jelenleg a koronavírus-járvány európai forró pontjának. A február elsejei adatok szerint a 10 millió lakosú országban 5805 új fertőzöttet és 275 halottat jelentettek a hatóságok. A karácsonyi lazításokkal és a brit vírusmutáció tombolásával pillanatok alatt kicsúszott a kontroll a portugál járványkezelést végző hatóságok kezéből.


Fotó: getty images

Fotó: getty images

Az év első hónapjában összesen 5510-en fertőzött beteg hunyt el. Az egész tavalyi évben ugyanez az adat 6972 fő volt. A drámai helyzetben a portugál egészségügy nemzetközi segítséget volt kénytelen kérni.

Fotó: afp


Fotó: getty images

A német védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint a portugál kormány kérésére indított műveletet a Bundeswehr gyorsbevetési egészségügyi egysége hajtja végre. Katonaorvosok, ápolók és higiéniai szakértők mellett felszerelést is küldenek az európai uniós társországba, a többi között 50 lélegeztetőgépet, 150 terápiás ágyat és 150 infúzióadagoló készüléket.

Az egészségügy túlterheltségét jól mutatja, hogy a portugál főváros legnagyobb kórháza előtt mentőautók állnak kígyózó sorokban. A nemzetközi híradások szerit több betegnek 12 órát kell várnia azért, hogy helyet tudjanak neki biztosítani a lisszaboni Santa-Maria kórház épületében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?