KÜLFÖLD

Karácsonyi vásárok elleni terrortámadásoktól tart a német hírszerzés

Több nyugat-európai tagállamban is attól tartanak, hogy a szélsőséges iszlámot képviselő terroristák bosszút állhatnak az amerikai erők által likvidált Abu Bakra al-Bagdadi miatt. A német hírszerzés szerint kimondott veszélyben vannak a karácsonyi vásárok.
  • Szerző: WM

Három évvel ezelőtt Németország történelmének egyik legsúlyosabb terrortámadását élte meg, amikor egy tunéziai származású iszlamista Berlin egyik legforgalmasabb vásárába hajtott egy több tonnás, lopott kamionnal. A 12 halálos áldozattal járó merénylet egyes részletei még a mai napig felderítetlenek, mégis a jelenlegi német vezetők közül többen azt állítják, hogy ma már nem lenne lehetséges egy ilyen támadást végrehajtani az országban. Ennek most ellentmond a német hírszerzés (BND) legújabb jelentése, amelyben arra hívják fel a kormány figyelmét, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének halála újabb vérengzésekhez vezethetnek. A BND ráadásul azzal számol, hogy a hamarosan nyíló karácsonyi vásárok lehetnek az iszlamisták egyik fő célpontjai. A jelentésben az áll, hogy a dzsihadistákat a bosszú mellett az is fűtheti, hogy megmutassák a világnak, az Iszlám Állam továbbra is létezik, és veszélyesebb, mint valaha.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Abu Bakr al-Bagdadi halála nem jelenti az Iszlám Állam végét.
Fotó: afp

Terroristák szökhetnek Európába

Különösen nagy veszélyt jelent az európai országok biztonságára, hogy Törökország szíriai kurdok elleni offenzívája miatt terroristák tucatjainak sikerült megszöknie az észak-szíriai területekről. Az amerikaiak bejelentették, ők sem tudják, hogy hol lehetnek ezek a különösen veszélyes dzsihadisták, nem zárható ki, hogy menekülteknek kiadva magukat Európa felé tartanak. A német kormány korábbi közlése szerint 2013 óta 1050 ember utazott Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. Azóta kiderült, hogy ezeknek a terroristáknak az egyharmada már életét vesztette. A berlini kabinet azonban úgy számol, hogy hetekkel ezelőtt még így is 111 német felnőtt és 120 gyermek lehetett fogságban. Hogy közülük hányan szöktek meg, azt egyelőre nem tudni.

Megvan az Iszlám Állam új vezetője

A terrorszervezet által múlt héten közzétett hangüzenetben tudatta, hogy Abu Ibrahim al-Hashimi al-Kureischit nevezték ki al-Bagdadi utódjaként. Al-Kureischi gyakorlott parancs hírében áll. Korábban is harcolt a nyugati erőkkel szemben, feltehetően a tapasztalatai miatt eshetett éppen rá a választás.Így nem árt, ha Európa valóban felkészül egy súlyos terrorhullámra.