KÜLFÖLD

Elképesztő összeget hagyott a szolnoki kórházra egy kanadai magyar férfi

A kanadai magyar férfi az összeget az intézmény kardiológiai osztályának szánta, miután a feleségét éveken át kezelték a kórház kardiológiai osztályán.
  • Szerző: ripost

Mintegy 300 ezer kanadai dollárt, azaz csaknem 70 millió forintot hagyott a szolnoki Hetényi Géza Kórházért Alapítványra egy, korábban külföldön élő magyar férfi! Az úr Kanadában élt, miután a második világháború után emigrált az országból.

Dollárszázezreket hagyott a szolnoki kórházra egy kanadai magyar

Dollárszázezreket hagyott a szolnoki kórházra egy kanadai magyar férfi
Fotó: Pixabay

Piroska Miklós, az egészségügyi intézmény főigazgatója az MTI-nek elmondta: Kanadából kereste meg a kórházat Alberta állam tiszteletbeli konzulja, Szenthe Sándor azzal, hogy egy kanadai magyar, Gulácsi István végrendeletében jelentős összeget hagyott a Hetényi Géza Kórházért Alapítványra.

Herczeg Béla, a kórház kardiológiai osztályát vezető főorvos az MTI-nek elmondta: az összeget a kardiológiai ellátásra fordítják.

Felújítják az osztályon az elektronikai rendszert, számítógépet, nyomtatókat és ehhez tartozó egyéb eszközöket vásárolnak. A tervek között szerepel szívultrahang-készülék, defibrillátorok, továbbá Holter-készülék (szívritmus-analízisre használt elektronikai eszköz) beszerzése is.

A jó lelkű adományozó, Gulácsi István 1924-ben született Szolnokon. 1949-ben emigrált Kanadába feleségével, Erzsébettel, akivel Edmontonban telepedtek le, 64 évig éltek boldog házasságban.

A házaspár rendszeresen utazott haza Magyarországra. Az elhatározás, hogy a kardiológiai osztálynak adományozzanak egy nagyobb összeget, onnan ered, hogy a feleséget éveken át kezelték a kórház kardiológiai osztályán.

A 2020-ban elhunyt férj végrendelete szerint már meg is érkezett a pénz a kórház alapítványához. Köszönetképpen a nagylelkű gesztusért a kórház vezetősége arra készül, hogy emlékplakettel tisztelegjen az adományozó előtt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?