KÜLFÖLD

Jó hír! Több spanyol várost veszített el a bevándorláspárti baloldal

Madridban lemondott az egykori kommunista polgármester, de Barcelona, Zaragoza és Santiago is új irányba fordulhat.
  • Szerző: SZM

Vajon hány afrikai migránsra számíthat Európa az idén? Erre a kérdésre csak látszólag egyszerű a válasz. Spanyolország mindaddig az afrikai bevándorlás gyenge pontja marad, amíg az országot – kisebbségben ugyan, de – a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Podemos kormányozza.

Ráadásul az EP-választások szintén a szocialisták győzelmét hozták, akik 20 helyet foglalhatnak majd el a parlamentben, a Podemos pedig 6-ot.

A jobboldali blokk, amely Andalúziában már átvette a hatalmat, egy kicsit lemaradt tőlük. A Néppárt (PP) 12, a Ciudadanos 7, a VOX pedig 3 helyet birtokol az EP-ben.

Ha összesítjük, akkor a baloldal 26:22-re nyert. Az Salviniék számára öröm, hogy a VOX bejutott a EP-be, de előzőleg legalább 6 helyre számítottak.

Azonban az EP választások napján tartományi és helyhatósági választásokat is tartottak, ezen pedig egészen más eredmények születtek. Ami Andalúziában sikerült, az most sikerült
a jobboldalnak Madridban is.

A három jobboldali párt lenyomta a bevándorláspárti baloldali koalíciót (amelyben más, apróbb szerveztek is voltak) és lemondásra kényszerítették a főváros polgármesterét, Manuela Carmenat, aki 1977-1981 között még a kommunista párt tagja volt, és

aki a migrációs fórumon képes volt azt mondani, hogy “az afrikai migránsok az álmaik útján járó hősök, és jobb munkaerők, mint a spanyolok...”.

Manuela Carmena /forrás: Twitter/

Barcelonában szintén megbukott a bevándorláspárti, szélsőbaloldali városvezető és a nacionalista és szeparatista Katalán Republikánus Baloldal (ERS) nyerte meg a választást, valószínűleg ők adják majd Barcelona polgármesterét is.

Ez már sokkal bonyolultabb ügy, mint a főváros, mert Katalónia hagyományosan befogadó-párti volt és mivel a tartományban
eleve sok a bevándorló, bármikor képesek olyan százezres tömegtüntetéseket tartani, amelyeken még több migráns beengedését kérik, nem csak Afrikából, de Ázsiából is.

Éppen egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a katalán fővárosban létezik a “Barcelona, a migránsok városa” nevű program /Barcelona City of Refugees/, amelyet a kormány eddig is támogatott és ha ez bármikor megváltozna, még mindig ott van az Európai Unió...

Mindenesetre az, hogy a választásokon a spanyol baloldal, a fentieken kívül elveszítette Zaragozát és Santiagót is, némi optimizmusra ad okot.

Források: Casoaislado, Origo

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?