KÜLFÖLD

Jean-Claude Juncker megismételte, hogy a kötelező kvóta az egyetlen megoldás

Egészen elképesztő ámokfutásba kezdett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy legutóbb megjelent interjúban. Szerinte szolidaritásra van szükség a migránsokkal szemben, be kell vezetni a kötelező kvótát és a határellenőrzést el kell törölni.
  • Szerző: wm

Jean-Claude Juncker úgy fogalmazott egy német lapinterjúban, hogy egy jobb Európára van szükség a migránskérdésben. Az Európai Bizottság elnöke úgy látja, hogy az ehhez vezető út első állomása az lehetne, ha az uniós tagállamok elfogadnák azt a hét pontos reformtervezetet, amit a bizottság dolgozott ki a migrációs válság felszámolása érdekében. A luxemburgi születésű politikus szerint ugyanis az az egyik legnagyobb baj, hogy minden tagállam a saját feje után megy, ahelyett, hogy egységes álláspontot képviselnének. Ezért javasolja Juncker, hogy a bizottság által kidolgozott programpontokat érvényesítse mindenki.

A menekült- és migránskérdés, valamint az illegális bevándorlás egy összeurópai téma. Szolidáris választ kell adnunk és a szétosztási –kvóta- rendszert be kell vezetni

– vélekedett az isiásztól súlyosan szenvedő politikus, majd hozzátette:

Sajnálatos, hogy egyes tagállamok, mint például Magyarország, Lengyelország és társai ellenállnak ennek a remek elképzelésnek.

Jean-Claude Juncker szerint azonban a határvédelem is teljesen téves út. Úgy látja ugyanis, őrültség, hogy egyes tagállamok ismét bevezetik a határellenőrzést a schengeni övezeten belül, mint például ahogy teszi azt Németország az osztrákokkal közös határszakaszon. Az Európai Bizottság elnöke végezetül elmondta, hogy teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy Angela Merkel eltűnjön a süllyesztőben. Juncker úgy látja, hogy a kancellár asszony végzett a német politikával, akkor európai szinten kell folytatnia a tevékenységét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?