KÜLFÖLD

Itt a válasz, hogy miért nem hagy alább a migránsáradat

Nem csoda, hogy továbbra sem akar alábbhagyni az Európát fenyegető migránsáradat. Az embercsempészet ugyanis évi tízezer milliárdos (!) biznisszé nőtte ki magát.
  • Szerző: WM

Az embercsempészet már a fegyver- és drogkereskedelem után a harmadik legnagyobb, bűncselekményből származó üzlet a világon. A felfoghatatlan mennyiségű pénz nagy része azoktól a migránsoktól származik, akik a Földközi-tengeren keresztül próbálnak meg hajóval Afrikából Európába jutni. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IMO) vezetője szerint ez tragédia.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy figyelmeztessük az embereket az embercsempészek kegyetlenségére

– mondta William Lacy Swing.

A csempészek ugyanis sokszor olyan lélekvesztőnek nevezett hajókkal indítják útnak az illegális bevándorlókat, amelyek még az utat sem bírják ki. Idén eddig 1700 ember fulladt a Földközi-tengerbe az útjuk során, tavaly körülbelül 5000-en, 2015-ben pedig 3700-an vesztették így életüket. És ez még csak az előkerült holttestek alapján vezetett statisztika száma, nem is sejthetjük, hogy hány hullát nyelhetett el a tenger.

A legutóbbi ismert tragédia vasárnap történt, amikor egy 160 fős csónak felborult a nyílt tengeren.

A migránsok közül 25-en megfulladtak. Az olasz hatóságok az üggyel kapcsolatban őrizetbe vettek két embercsempészt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők adták el a migránsoknak a rozoga csónakot. Az egyik gyanúsított egy 23 éves szenegáli, a másik pedig 33 éves gambiai származású férfi.  

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?