KÜLFÖLD

Ítéletidő tombol a Mount Everestnél, meg is lett az eredménye

Muszáj volt felelősségteljes döntést hozni.
  • Szerző: Doris

A földmérők meg akarták mérni a Mount Everest magasságát, de május 9-én vissza kellett térniük az alaptáborba, a pokoli időjárás miatt. Ám nemrég újra útnak indultak, hogy május 22-én megpróbáljanak feljutni a hegycsúcsra, ha az időjárás engedi – adta hírül a Hszinhua kínai hírügynökség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

Az 5200 méteren fekvő alaptáborból általában egy hét alatt fel lehet jutni a világ legmagasabb csúcsára, öt táboron keresztül, amelyek 5800, 6500, 7028, 7790 és 8300 méter magasságban vannak. Az utolsó táborból kora reggel indulnak fel a csúcsra, majd még aznap vissza is térnek a táborba.

A május 9-re tervezett csúcsmászásról le kellett mondaniuk, amikor már 7028 méter magasságban voltak, a hócsuszamlások kockázata miatt. Egy útépítőcsoport, amely 8300 méter magasan dolgozik, szintén visszatért munkaterületéről az igen erős szelek miatt.
Mind Kína, mind Nepál lefújta a márciustól a márciustól májusig terjedő időszakra – a hegymászó főszezonra – tervezett összes expedíciót a koronavírus-járvány miatt.

Az expedíciók felfüggesztése több száz külföldi mászót érintett, akik a tavaszi szezonban akartak feljutni a világ legmagasabb csúcsára a viszonylag kedvező időjárási feltételeket kihasználva. Az esős évad júniusban köszönt be.
A kínai földmérők április 30-án indultak a Csomolungma megmérésére. A földmérő csoportban ott vannak a kínai természeti erőforrások minisztériumának a szakemberei és a nemzeti hegymászó csoportnak a tagjai is.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?