KÜLFÖLD

Iszlamista polgármestert választottak maguknak egy francia kisváros lakói

Úgy tudni, hogy a választás napján a szavazópolgárok többsége már hallott a jelölt iszlamista múltjáról, mégis megválasztották.

Franciaországban még június utolsó vasárnapján tartották a helyhatósági választások második fordulóját. A Párizstól alig pár kilométerre található Goussainville nevű kisváros lakói például Abdelaziz Hamidát választották meg polgármesternek, akiről az elmúlt napokban (immáron sokadjára) reppentek fel olyan hírek, miszerint korábban a terrorelhárítás megfigyelése alatt állt a szélsőséges iszlamista nézetei miatt - írja a Valerus francia hírportál.

A 30 ezres Goussainvilleben a szavazatok 38,6 százalékával nyerte meg a választásokat a marokkói származású Abdelaziz Hamida a szocialista és a republikánus kihívójával szemben. A francia-marokkói lista jelöltjeként a férfi azzal kampányolt, hogy klasszikus polgári értékrendje miatt ő a legalkalmasabb a kisváros vezetésére. Minden nyilatkozatában külön kihangsúlyozta, hogy azon kevés második generációs migránsok egyike, aki diplomát szerzett, méghozzá egy párizsi egyetemen, illetve a szekuláris társadalom és a szabadság, egyenlőség, testvériség szentháromságának az elkötelezett híve.

A francia Expressen nevű francia hírportál értesülései szerint azonban Hamidad még jó indulattal sem nevezhető demokratának, a férfi ugyanis évekig a francia terrorelhárítás megfigyelése alatt állt. Többek között azért, mert a radikális iszlamista nézeteit terjesztette egy, a Muszlim Testvériséggel összefüggésbe hozható mecsetben, illetve közvetlen kapcsolatban állt több terroristagyanús figurával is. Hamidad rágalmazási pert indított az Expressen ellen, mivel szerinte a portál minden valóságalapot nélkülöző tényállításokkal próbálta meg lejáratni őt. A bíróság azonban elutasította a férfi keresetét, mondván, hogy az újság kellő megalapozottsággal cikkezett az iszlamista múltjáról.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?