KÜLFÖLD

Invázióról beszélnek, soha nem látott migránshullám érte el az országot

Inváziót emleget az olasz jobboldal, és azonnali intézkedéseket sürgetnek. A legújabb számok valóban őket igazolják: hétfőn és kedden 8500 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből.
  • Szerző: WM

Az olasz partokat elérő migránshullám nem hagy alább, sőt éppen ellenkezőleg. A nyár beköszöntével egyre biztonságosabbnak gondolják az illegális bevándorlók a tengeri útvonalat, ezért tízezrével szállnak gumicsónakokba, hogy elinduljanak  Európa felé. Az olasz hatóságok sokkoló statisztikát hoztak nyilvánosságra: e hét hétfőn és kedden 8500 migránst kellett kimenteni a tengerből. Ezt egyébként azok a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) végzik, akik ellen már több esetben is felmerült a gyanú, hogy  embercsempészekkel játszanak össze. A jelenlegi szabályozás értelmében ráadásul, akiket kimentenek a Földközi-tengerből, azokat nem Afrikába viszik vissza a hajók, hanem egyenes Olaszországig szállítják őket.

Csak hétfőn, tehát 24 óra leforgása alatt - összesen 18 gumicsónakból és 5 kisebb hajóból - ötezer (!) migránst vittek Szicíliába az olasz parti őrség emberei és az NGO hajók. Az elmúlt hetekre is jellemző volt, hogy szokatlanul sok illegális bevándorló kelt át a tengeren. Ennek következtében az olasz befogadó központok teljesen megteltek. A belügyminisztérium korábban azt jósolta, hogy az idei évben kétszázezer migráns érkezik majd Olaszországba, ezért is helyeznek egyre nagyobb nyomást a városok önkormányzataira, hogy találjanak valami közös megoldást; miként lehetne elszállásolni még több bevándorlót - írja az oe24.at.

Olaszország azonban nagyjából elérte a teljesítő képességének határát, ugyanis már így is 180 ezer migráns él az úgynevezett hotspotokon. Marco Minniti olasz belügyminiszter közben azt szeretné, ha igazságosabban lennének az országon belül szétosztva a bevándorlók. A miniszter szerint ugyanis vannak települések, amelyek kevesebbet vállalnak, mint a többiek.

A jobboldali pártok politikusai megkongatták a vészharangot, és azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt. Szerintük ez tarthatatlan állapot. A pártok képviselői azt is követelik, hogy a kormány az olasz emberek érdekeit nézze, és ne engedje, hogy a migránsokkal teli hajók kikössenek az olasz partoknál.

Vagy azonnal cselekszik a kormány, vagy ennek rövid időn belül súlyos politikai következményei lesznek

– hangoztatta Paolo Romani, a Forza Italia párt frakcióvezetője. Franco Roberti államügyész szavai sem nyugtatták meg a közvéleményt. Állítása szerint lehetetlenség ennyi egyszerre érkező embert átvilágítani, vagyis számolnunk kell azzal, hogy a gazdasági bevándorlók mellett szélsőséges terroristák is bejutnak Európába.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?