KÜLFÖLD

Ilyet sem hallottunk még: beteget jelentett a terrorista

Kiderült, hogy miért nem sikerült kitoloncolni azt a veszélyes terroristát, akiről már régóta tudták a német hatóságok, hogy terrortámadásra készül.
  • Szerző: WM

Csütörtökön vezették a bíró elé a csecsen származású Magomed-Ali C-t. A 31 éves iszlamistát azzal gyanúsítják, hogy súlyos államellenes cselekedet akart elkövetni Németországban. Magyarul:

Robbanóeszközzel akart terrortámadást végrehajtani, aminek célja az lett volna, hogy minél több ember veszítse életét.

2017-ben elutasították a menedékkérelmét, a férfi azonban fellebbezést nyújtott be a kitoloncolása ellen, mondván, hogy pszichésen beteg. A bíróság ezért úgy döntött akkor, hogy 2019-ig az országban maradhat. A legmegdöbbentőbb, hogy úgy kapott a férfi halasztást, hogy a titkosszolgálat már veszélyes iszlamistaként tartotta számon, és tudták, hogy bármikor elkövethet egy különösen súlyos merényletet. A férfi kapcsolatban állt több terroristával is, köztük azzal az Anis Amrival, aki 2016 decemberében követett el terrortámadást egy berlini karácsonyi vásáron, 12 ember ártatlan emberrel végezve. A hatóságok arról is tudomást szereztek, hogy Magomed-Ali C. lakásán nagyobb mennyiségű robbanóeszköz előállításához szükséges alapanyagot raktároz. Az eheti házkutatáson azonban ebből már semmit nem találtak a terrorelhárítók, kérdéses, hogy hova tűnhettek azok.

A hatóságok ezen kívül azt sem tudják, hogy az iszlamista miből tartotta el magát az elmúlt években.

És ezeket olvastad már?