KÜLFÖLD

Ilyen nincs, emiatt nem engedtek az országba több száz Mercedest

Az ausztrál hatóságok valami oda nem illőt találtak az autók között, amiből később óriási baj lehetett volna.
  • Szerző: Ripost

Elsőre furcsa, de érthető indokkal fordítottak vissza egy 900 Mercedest szállító teherhajót az ausztrál hatóságok: amikor átvizsgálták a rakományt, kiderült, hogy az autókkal egy rakás csiga is Ausztráliába utazott volna, akik viszont az ausztrál ökoszisztémára lettek volna károsak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A látszólag ártalmatlan csigák ugyanis egy olyan fajhoz – a Helicella itala-hoz – tartoznak, ami Ausztráliában nem őshonos, viszont rengeteg kárt tud okozni: nem elég, hogy előszeretettel rágcsálja a búzát, árpát és a gyümölcsfák levelét, komoly károkat okozva a termésben, de egy csomó parazitát is hordozhat magán, főleg különféle gombák spóráit, amelyek az ausztrál ökoszisztémába kerülve ki tudja, milyen károkat okoznának.

Az ellenőrök 30 csigát találtak, de feltételezhetően még többen is megbújhattak a Mercedesek között, ezért a hatóságok azt mondták, vigyék csak vissza az autókat oda, ahonnan jöttek.

Az ausztrál kikötőkben nagyon komolyan veszik a csigaveszélyt, idén már 10 hajót tartottak karanténban vagy fordítottak vissza a csigák miatt. Októberben már visszafordítottak egy Vietnamból érkező szélturbina-szállítmányt, mert azon óriás csigák akartak Ausztráliába belógni – írja a The Guardian.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?