Létrehozva: 2016.05.09.

Ilyen 735 nap egy észak-koreai börtönben! Megtörte a csendet az elítélt

Hatalmas szerencséje volt annak a férfinak, akinek csak 2 évet kellett letöltenie 15 éves börtönbüntetésébõl. Az észak-koreai rabság azonban így is mély nyomot hagyott benne...

Kenneth Bae 2014-ben szabadult egy észak-koreai börtönből, azonban eddig nem adott senkinek interjút. Most megtörte a csendet, és a CNN-nek elmesélte megrázó élményeit. Bae volt a leghosszabb ideig fogva tartott amerikai állampolgár a koreai háború óta. A vádpontok a mai napig nem egyértelműek, ami tény: 2013-ban 15 év kényszermunkára ítélték államellenes tevékenységért. 

A 47 éves férfi legnagyobb bűne mégis az lehetett, hogy misszionárius feladatot látott el a kommunista országban. Ez azért jelenthet nagy bajt, mert az észak-koreai vezetés egyértelműen tiltja az ilyen tevékenységet, szerintük ugyanis az országukban nincsen szegénység, így nem szorulnak rá idegen hatalmak segítségére.

Az amerikai kormánynak - nem derült ki, mivel - végül 2014-ben sikerült rávennie a diktatórikus ország rezsimjét, hogy engedjék szabadon Bae-t. A férfi hosszas hallgatás után szólalt meg:

Minden egyes nap hálás vagyok annak a sok embernek, akik abban segédkeztek, hogy hazajöhessek. Annyira valótlannak tűnik, hogy most egy stúdióban ülhetek. 735 nap nagyon hosszú Észak-Koreában, de igazán hálás vagyok...

 

Mindennapi élet a koreai börtönben

Bae börtönévei valóban embert próbálóak voltak. Napi 10 órában dolgozott kint a földeken, ahol megállás nélkül sziklákat kellett hordania, illetve szenet kellett lapátolnia. A munkaidő reggel 8-tól este 6 óráig tartott. A rendszeres fizikai fenyítés mellett lelkileg is próbálták elvenni az élettől a kedvét...

Már senki nem emlékszik rád. Elfeledkezett rólad a kormányod. Soha többé nem fogsz már hazakerülni, 15 évet fogsz itt lehúzni. 60 éves leszel, mire innen szabadulni fogsz.

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat sulykoltak mindennap Bae fejébe. Ráadásul mielőtt munkatáborba került volna, egy szállodában kérdezgették és tartották fogva több hónapig. Itt is alig kapott enni, jóformán csak rizst és zöldséget. Ezenkívül minden este propaganda filmet kellett néznie. Állítása szerint azonban fizikailag ekkor még nem bántalmazták.

A sztársportoló is besegített - akaratlanul...

Nem egyedi történet, hogy Észak-Koreában valaki apróságokért kap több tíz éves börtönbüntetést. Mint a %RIPOST% is megírta, szintén 15 évre ítélték azt az amerikai férfit, aki egy posztert lopott el észak-koreai szállásának faláról. Rajta kívül még egy amerikai állampolgár ül a diktatórikus ország börtönében, őt áprilisban ítélték 10 év kényszermunkára államellenes tevékenységért, kémkedésért. 

Bae ügyének érdekessége egyébként, hogy a férfi fogva tartására egy Dennis Rodman-interjú hívta fel a figyelmet szerte az USA-ban. Ebben az egykori sztársportoló, aki legendásan jó viszonyt ápol Észak-Korea vezetőjével, Kim Dzsogunnal, élesen bírálta Bae-t. A beszélgetés mindenkinél kiverte a biztosítékot... Állítólag Rodman azóta bocsánatot kért a férfi családjától - és Bae is hálás Rodmannek, mivel szerinte az interjú keltette fel a közvélemény figyelmét, és ez után járt igazán közben az amerikai kormány az ügyében.

A férfi további részleteket árul el a hamarosan megjelenő könyvében, amelyben kendőzetlenül mesél a megpróbáltatásairól. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Három autó karambolozott a Ferihegyi repülőtérre vezető úton, feszítővágóval mentik az embereket

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

vg.hu

Állampapír: jó hírt közölt Varga Mihály

life.hu

Vilmos herceg nagy bejelentést tett, és ezzel Katalin hercegné állapotára is utalt

hirtv.hu

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat

KÜLFÖLD

Nem bírtak magukkal: nyilvánosan elégítette ki szerelmét a nő

KÜLFÖLD

Kegyetlen döntést kellett meghoznia a kismamának: a saját élete vagy születendő gyermeke a fontosabb?