KÜLFÖLD

II. Erzsébettől kap elismerést a magyar professzor, nem is akármiért!

Óriási meglepetés és megtiszteltetés volt számára, amikor kiderült, hogy lovaggá üti II. Erzsébet királynő.
  • Szerző: Ripost

Boldog izgalommal készül a lovagkereszt átadási ceremóniájára, és a brit uralkodóval való találkozásra Szakmány Tamás professzor, akit a walesi kórházakban végzett áldozatos munkájáért a Brit Birodalmi Rend tagjává választottak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI / AP / Toby Melville

Szakmány Tamás a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán diplomázott, 2004-ben ment dolgozni az Egyesült Királyságba. Öt éve lett egy walesi kórház osztályvezető főorvosa, és elévülhetetlen érdemeket szerzett az ország Covid-járvány ellen folytatott küzdelmében, a kórházi osztályok felkészítésében – írja a Blikk.

„Nem akartam elhinni, még most sem hiszem el, ez óriási megtiszteltetés! December közepén értesítettek, de még csak el sem mondhattam senkinek, mert szigorúan kikötötték, hogy amíg meg nem jelenik hivatalosan az év utolsó napján a névsor, addig ez bizalmas. Így csak két héttel később, a megjelenés előtti este a feleségemnek árultam el a hírt. Persze sok időm nem volt ezzel foglalkozni, hiszen szinte mindennap ügyeltem a kórházban„ – idézte fel az orvos. „Sokat szerepeltünk a sajtóban a kollégáimmal a járvány kapcsán, a BBC tévécsatornán be is mutattak egy dokumentumfilmet a kórházunk intenzív osztályának működéséről. Azt nem tudom, hogy engem ki jelölt, ezt bárki megteheti.”

Minden évben a brit királyi család valamelyik tagja, többnyire II. Erzsébet királynő adja át a lovagkeresztet a Buckingham-palotában.

„Még nem láttam élőben a királynőt. Annyit tudok az ismerősöktől, hogy ez egy meglehetősen katonás, protokolláris ünnepség. Egy személyt vihetek magammal, nyilván a feleségemet. Az előírások szerint nekem szmokingot kell viselnem, a nőknek viszont kötelező a kalap. Így rövidesen vásárolunk egyet az eseményre” – árulta el a professzor.

És ezeket olvastad már?