KÜLFÖLD

Így trükköznek a terhes nőkkel

Az "egészségturizmus" miatt robbant ki a botrány.
  • Szerző: KF

Komoly károkat okozó „trükkre” hívta fel a figyelmet egy brit orvos. A kelet-európai gazdasági bevándorlók feleségei azért szülnek az Egyesült Királyságban, hogy regisztráltathassák magukat a gyereknevelési juttatásokra.

Ezután  általában a családok visszaköltöznek Kelet-Európába, viszont a brit segélyt a gyerek 16 éves koráig  tovább kapják. Ez havonta több mint 80 font, átszámítva mintegy 30 ezer forint plusztámogatást jelent.

 

Joseph Merion Thomas szerint Kelet-Anglia kórházai a „csomópontok”. Migránsok tucatjai mennek ide kiváltani a társadalombiztosítási kártyát, majd a helyi kórházakban szülnek. Ma még közel 500 millió uniós állampolgár jogosult arra, hogy az Egyesült Királyságban orvosi ellátást kapjon, mivel a szabályok alapján „helyi lakosoknak” vallhatják magukat.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokosai az Európai Gazdasági Térség területén és Svájcban is mindenfajta állami egészségügyi rendszerben kérhetnek ellátást. Akkor is, ha csak ideiglenesen tartózkodnak az adott országban. Emiatt  Joseph Merion Thomas szerint a brit állami költségek az elmúlt években az ötszörösére nőttek, mert sokan náluk használják ki az „egészségügyi turizmus” előnyeit.

Az orvos arra számít, hogy a britek kilépésével az EU-ból, vagyis a Brexittel ez a probléma is megszűnik.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?