KÜLFÖLD

Így hatott a koronavírus-járvány a migrációra

Nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány nem tántorította el az illegális bevándorlókat attól, hogy Európában próbáljanak meg új életet kezdeni. A pandémia alatt ugyanis háromszor annyian érkeztek Olaszországba, mint egy évvel korábban.
  • Szerző: RIPOST

Miközben Olaszországban két és fél hónapra szinte teljesen megállt az élet, és emberek milliót küldték kényszer szabadságra, addig Luigi Patronaggio ügyésznek túlórákat is kellett vállalnia. Szinte minden nap csörgött a telefonja, hogy újabb migránsokkal teli gumicsónak kötött ki Szicília vagy Lampedusa partjainál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: gettyimages

A Járvány egyetlen embert sem tántorított el attól, hogy útnak induljon Európa felé. Ennek az az egyik fő oka, hogy a koronavírusnál súlyosabb problémák elől menekülnek

– nyilatkozta Patronaggio. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén háromszor annyi illegális bevándorló érkezett az országba, mint tavaly az azonos időszakban. Az ügyész szerint ennek több oka is van. A legfontosabb talán az, hogy az észak-afrikai kiindulópont már nem elsősorban Líbia, hanem Tunézia, ahol különböző bűnszervezetek próbálnak meg villámgyorsan meggazdagodni az embercsempészetből.

Az ő céljuk, hogy a legrövidebb idő alatt több ezer embert sikerüljön Európába juttatni

– magyarázta Patronaggio. Tunéziában a migránsok konkrét szállítását egyébként olyan emberek vették át, akik rájöttek, hogy a saját halászhajójukkal több pénzt tudnak szerezni embercsempészként, mint halászként. Ezek a hajók közel sem olyan feltűnőek a hatóságok számára, mint korábban a túltelített gumicsónakok voltak. A rendelkezésre álló információk szerint egy más országból származó migránsnak kétezer eurót (kb. 700 ezer forint), míg egy tunéziainak ezer eurót kell fizetnie az embercsempészeknek.

Olaszország egyik legismertebb ügyésze arra is kitért, hogy az elmúlt hetekben rekordszámú tunéziai bevándorló érkezett az országba, a 20-30 százalékuk azonban már büntetett előéletű, és nagy számban vannak olyanok is, akiket korábban egyszer már kitoloncoltak Olaszországból.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?