KÜLFÖLD

Így akarta egész Párizst vérbe borítani a két marokkói terrorista

2016. december 1-jén két marokkói férfi véres terrorcselekményt akart Párizsban végrehajtani. A titkosszolgálatoknak köszönhetően sikerült lefülelni őket még időben. Mint kiderült, a két iszlamistának 47 személyazonossága volt. A hatóságok nem tudják, hogy hány ilyen veszélyes ember élhet még közöttünk.
címkék:
  • Szerző: wm

Hicham El Hanafi 2016-ban 26 éves volt, és tervei szerint bosszút akart állni a hitetleneken. Az Iszlám Állam szimpatizánsa egy Párizs melletti erdőben akart két kalasnyikov gépfegyvert kiásni, amiről azt hitte, hogy más iszlamisták rejtettek el számára. Ez azonban csapda volt, a francia terrorelhárítók azonnal lecsaptak rá. Az őrizetbe vételt követően kiderült, hogy több európai terroristasejttel is kapcsolatban állt El Hanafi. Az iszlamista még 2013-ban a hazájában találkozott a szintén szélsőséges nézeteket valló Fes Abdesselam Tazival, akivel eldöntötték, hogy hamis papírokkal Európába szöknek. 2013-ban a gépük a lisszaboni nemzetközi repülőtéren landolt, ahol elmondták, hogy politikai üldözöttek, amiért részt vettek korábban az Arab Tavasz nevű forradalomban.

A hatóságok elhitték a mesét, menedékjogot kaptak.

Ezt követően a két iszlamista bejárta egész Európát, ahol különböző terrorsejtekkel léptek kapcsolatba. El Hanafi még Szíriába is kiutazott, hogy az Iszlám Állam kiképezze őt. Végül a szélsőséges nézeteket valló migráns bátyja adta fel őt a hatóságoknál.  A nyomozás során kiderült, hogy kettejüknek összesen 47 hamis személyazonossága volt, amelyek külön-külön bankszámlákkal is rendelkeztek.

Ezeken összesen 47 ezer euró volt elrejtve.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?