KÜLFÖLD

Ígéretes eredmény: antitesteket termelnek a kísérleti koronavírus-vakcinával beoltottak

A klinikai tesztek első fázisa lezajlott. A vakcina beadása után az önkéntesek szervezete olyan, a koronavírust semlegesítő antitesteket állított elő, amelyeket a betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki.
  • Szerző: Ripost

A tesztelést két hónappal ezelőtt, március 16-án kezdték meg az Egyesült Államokban. Az oltóanyagot a Moderna az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) kutatóinak közreműködésével készítette.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A klinikai teszteket egy seattle-i kutatóintézetben folytatják, ahol 45 egészséges, 18-55 év közötti önkéntes kapott három különböző dózisban a vakcinából. A résztvevők semmiképpen sem fertőződhetnek meg a vakcinától, mivel az nem tartalmazza magát a vírust.

Fotó: Shutterstock

Kiderült: a résztvevők három 15 fős csoportban három különböző dózisban – 25, 100 és 250 mikrogramm – kapták meg az oltást, amely a hatóanyag dózisától függően növelte az immunogenitást, azt a képességet, hogy immunreakciót váltson ki a szervezetben. Eddig a 25 és a 100 mikrogrammos tesztcsoport első 4-4 alanyának eredményei állnak rendelkezésre. Mind a nyolc páciens esetében ahhoz hasonló antitestszinteket találtak, amelyeket a Covid-19-betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki.

Fotó: AFP

Az mRNA-1273 vakcina általában biztonságosnak bizonyult, a páciensek jól tolerálták, egyetlen esetben okozott csak kedvezőtlen reakciót, egy 100 mikrogrammnyi vakcinát kapó páciensnél a bőr kivörösödését az oltás helyén. Egyetlen súlyos mellékhatást nem észleltek a teszteknél – közölte a cég.

Koronavírus 04

Fotó: Pixabay.com

Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban – mint a SARS és a MERS – lévő tüskés fehérjét másolja. A Moderna május elején már megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelettől az engedélyt az oltóanyag klinikai próbáinak második fázisára, amely hamarosan megkezdődik. A klinikai próbák harmadik fázisa nyár elején, júliusban kezdődhet el.

A klinikai tesztek első fázisának fő célja a biztonság tesztelése és csak kisebb mértékben a gyógyászati termék hatékonysága. A nagyobb körben elvégzett II. és III. fázis fő célja a hatékonyság felmérése, a forgalomba bocsátásnak az egészségügyi hatóságok általi esetleges engedélyezése előtt.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsók titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?