KÜLFÖLD

Újabb botrány az idősotthonban: embertelenül bántak a dolgozók a szépkorúakkal

Bár a koronavírus-fertőzés miatt nem mehettek be a hozzátartozók az intézménybe, mégis kiderültek a visszaélések.
  • Szerző: Ripost

Borzalmas részletekre derült fény, a pozsonyi idősotthon bántalmazások helyszíne volt az utóbbi időben. Ružinovban, a Pažitková utcában található idősek otthonában szörnyű dolgok történtek. Eddig két konkrét esetről tudni, de nem kizárt, hogy továbbiakra is fény derül.

Idősotthon állapot

A kép illusztráció Fotó: Pixabay

Az idősotthonnal kapcsolatban már három évvel ezelőtt is problémák merültek fel, de az utóbbi két év visszajelzései alapján a polgármester meg volt róla győződve, hogy az idősek gondozásának minősége jelentősen javult a múlthoz képest. Ezért is megdöbbentően fogadta az utóbbi hetekben tapasztaltakat – írja a Paraméter.

„Alultáplált és dehidratált volt, a karjain véraláfutások voltak és a kórházban húgyúti gyulladást és más egészségügyi problémákat is megállapítottak nála„ -mondta egy ott ápolt idős nő rokona.

Kiderült: amikor az idős rokon állapota felől érdeklődtek, mindig megnyugtató választ kaptak. A kórházba szállítás napján is azt mondták: minden rendben van.

A polgármester a szlovák sajtónak elmondta: több esetben felmerült a durva elhanyagolás és a kínzás gyanúja is. A Nový Časnak az idősotthonhoz közeli források nyilatkoztak.

A bennfentesek szerint sokszor pofozták őket, fürdéshez hideg vizet engedtek nekik, de sokszor kiabáltak is velük.

A koronavírus járvány miatt sem a hozzátartozók, sem a városháza alkalmazottai nem mehettek be az intézménybe. Januárban egy fertőzéses eset miatt válságkezelő csapatot küldtek az idősotthonba, akkor derült fény a szörnyű állapotokra. A helyszínen az elhanyagolás, a nem megfelelő higiéniai körülmények nyomait tapasztalták. Sok lakónak kék foltok és egyéb sérülések borították a testét.

A történteket Mária Mattovič-Straková, az intézet új igazgatója is megerősítette. A polgármesterrel ezért a rendőrséghez fordultak és büntetőfeljelentést tettek az ügyben.

Mint ahogy a megírta, hasonló vérlázító dolog történt tavaly Magyarországon, a Pesti Úti idősotthonban is.. Ott 52 lakó halt bele a koronavírusba. A tömeges elhalálozással járó gondatlanság felelősei között lehet az intézmény orvosa, egészségügyi vezetése vagy éppen az intézményt fenntartó szervezet vezetője is. A Pesti Úti Idősek Otthona fenntartója a Fővárosi Önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?