KÜLFÖLD

Idén már 2000 migráns veszett a tengerbe

Óvatos becslések szerint idén már legalább kétezer ember életét követelte a földközi-tengeri átkelés, de azt sem lehet kizárni, hogy a valós szám ennél sokkal magasabb.
  • Szerző: KF

Az ENSZ Menekültügyi Bizottsága kedden, a menekültek világnapján adta ki statisztikáját – egy nappal azután, hogy 130 migráns belefulladt a tengerbe, miután kettétört a hajójuk.

 

Sok tragédiáról a túlélők számolnak be, akik végignézték, hogy szeretteik belefulladnak a tengerbe, vagy látták, hogy egy velük együtt induló hajó elsüllyed. A Líbiát Olaszországgal összekötő szakaszon különböző nációjú parti őrségi hajók járőröznek, de az NGO-k is jelen vannak. A líbiai őrök egyre több migránshajót fordítanak vissza, de a többség még így is kijut a nyílt vízre.

A menekültügyi bizottság szóvivője, Cecile Pouilly szerint idén már 77 ezer migráns kelt útra a tengeren – sokan háborúk és üldöztetés elől menekülnek, de sok a gazdasági okokból elinduló migráns is. A minden eddiginél nagyobb nyomásra egyre több mentőegységgel próbálnak válaszolni, de már most látszik, hogy nem bírják a feladatot. És a neheze még csak most jön: a nyár miatt még többen szállnak vízre.

A menekültügyi bizottság olyan megoldást sürget, amellyel sikerülne enyhíteni a nyomást, és le lehetne győzni az embertelen csempészeket, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy a migránsok túlélik-e az utat, csak nyerészkedni akarnak mások szenvedésén.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?