KÜLFÖLD

Idén elmarad a karácsony az Ikeában

Karácsonyi díszekkel, karácsonyfákkal és mikulásokkal vannak tele a svédországi Ikea üzletei. A svéd cég azonban úgy döntött, hogy a karácsony helyett csupán a telet ünneplik a boltokban. Így nem bántva a muszlim vásárlóikat.
címkék:
  • Szerző: WM

A skandináv bútorgyártó cég legújabb lépése sokaknál kiverte a biztosítékot. A nagyvállalat vezetői úgy döntöttek, hogy nem vesznek tudomást a karácsonyról, ezért a karácsonyfadíszeket a katalógusaikban „Vinterfest díszeknek”, vagyis téli ünnepi díszeknek csúfolják. De itt még nem állt meg az Ikea, a műkarácsonyfákat ugyanis téli növénydekorációként hirdeti.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar Ikea is tele van Vinterfest termékekkel. A karácsonyról egy szó sem esik.

Figyelve tehát arra, hogy a Jézus születésének emléket állító keresztény ünnep sehol sem szerepeljen még egy szó erejéig sem.

Még arra is a téli hógömb elnevezést használják, amiben ajándékok mellett ülő gyerekek és Mikulás van. Az internet népe elmondhatatlanul felháborodott a történteken. Volt, aki azt írta, hogy ezzel kicsúfolják a karácsony szellemét, mások szerint pedig azért ilyen óvatos az Ikea, mert tart a muszlim emberek haragjától. A svédekkel szomszédos dánokat is megdöbbentette a bútorcég lépése. Peter Skaarup, a Dán Néppárt vezetője például egy közösségi oldalon adott hangot a nem tetszésének:

Miközben a dán emberek nagy része a karácsony közeledtét ünneplik, addig az Ikea elkezdte a téli ünnep reklámozását. Szeretem Svédországot és a svédeket, de a politikai korrektség odaát egy kicsit már túlzás.

Skaarup bejegyzéséhez pár órán belül közel ezer hozzászólás érkezett, sokan megesküdtek, hogy többet be sem teszik a lábukat az Ikeába. Persze ahogy ez lenni szokott, volt olyan is, aki a védelmébe vette a céget: „Az Isten szerelmére! Az Ikea nem törli el a karácsonyt. Van egy új kollekciójuk, amit téli ünnepnek neveztek el. Nincs olyan törvény, hogy a vállalkozások novemberi vagy decemberi tevékenységei csak a karácsonyhoz kötődhetnek.„ Az Ikea sajtósa is arról beszélt, hogy nem a politikai korrektség áll a háttérben, szerinte csak arról van szó, hogy az Ikea az adott évszak után nevezi el több termékét is. Nos, hogy kinek van igaza, és mi a svéd cég valódi szándéka a karácsony szó kerülésével, azt mindenki döntse el maga.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?