KÜLFÖLD

Horogkeresztet rajzoltak a magyar követségre

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét. A diplomáciai képviselet dolgozói a falfirkát már letakarították, és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.
  • Szerző: MTI

Az önkényuralmi jelek mellett a "Tünés az utcámból" és a "fasiszták" felirat volt olvasható. A belgrádi magyar nagykövetség épülete Belgrád központjának egy forgalmas utcájában található.

Egyelőre nem lehet tudni, ki volt a firkáló, a tett kiváltó oka lehet viszont az, hogy a közelmúltban Sergej Trifunovic színész, az ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke sértő megjegyzéseket tett a magyarokra.

Azt mondta: a szerb nép elhagyja az országot, Aleksandar Vucic elnök pedig arabokat és magyarokat telepít be Szerbiába.

Később azt állította, csak rosszul fogalmazott, nem akarta megsérteni a magyarokat, és bocsánatot kért.

Az elkövető(k) szellemi képességét és történelmi ismereteit(?) mi sem példázza jobban, mint az, hogy a náci szimbólumot rosszul, fordítva rajzolták a követség táblájára.

Szerbiában a legutóbbi népszámlálási adatok szerint körülbelül 250 ezer magyar él, főként a Vajdaságban, de mintegy 1800-an Belgrádban is magyarnak vallották magukat. Magyarország és Szerbia kormánya között a politikai vezetők elmondása szerint soha nem volt még olyan jó a kapcsolat, mint az utóbbi években.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?