KÜLFÖLD

Hoppá: a nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozik a 176 éves esztergomi időkapszulával!

Több nyugati lap is „történelmi jelentőségű” felfedezésnek nevezete az esztergomi Bazilikában talált időkapszulát.

Április 15-én, csütörtökön mutatták be a sajtó munkatársainak annak a 176 éves időkapszulának a tartalmát, amit az esztergomi Bazilika száz méter magasban lévő keresztjéből emeltek ki még januárban, a székesegyház felújítása során.

A KEMMA beszámolója szerint az időkapszula egészen a második világháborúig nyugodtan pihent a csúcskereszt belsejében, de a frontvonalba került Esztergomnál dúló harcok folyamán, miként a bazilika több része is, lövéseket, illetve repesztalálatokat kapott. Magán az időkapszulán is látszik egy repeszsérülés, s bár a 19. századi építők vélhetően nem számoltak ilyen intenzív fizikai behatással, a kapszula erős, dupla réz fémborítása és szigetelése megvédte annak tartalmát. A kapszulát elsőként a Nemzeti Múzeum restaurátorai emelték ki a 100 méteres magasságból, majd kincstári állományba került 2021.1.1. számozással.

Az esztergomi időkapszula és annak tartalma. (Fotó: Pöltl Zoltán / KEMMA.HU – MEDIAWORKS)

Az 1855. augusztus 19-én elhelyezett időkapszula tartalmát Török Csaba, a bazilika plébánosa az április 15-ei bemutatón ismertette. A henger alakú ládikában egy emlékiratot, a főegyházmegyei névtár díszkiadását, valamint számtalan korabeli használati tárgyat találtak, melyeket egy időszaki kiállításon szeretnének bemutatni a nagyközönségnek a bazilika Panoráma-termében.

A nemzeti érzelmű magyar lapok természetesen kiemelten foglalkozott az időkapszula körüli fejleményekkel. Ennél azonban sokkal meglepőbb, hogy a nemzetközi sajtó is érdemesnek találta a történelmi jelentőségű leletet arra, hogy beszámoljon róla.

A felfedezésről először a londoni székhelyű Reuters hírügynökség írt egy alapos összefoglalót, amit aztán számtalan nagy nyugati sajtóorgánum vett át. Többek között az egyik legnépszerűbb amerikai bulvárlap, a New York Post, valamint a Yahoo News is címlapon hozta le az esztergomi időkapszula hírét.

Az amerikai lapok mellett ráadásul még a kanadai National Post és az ausztrál ABC News is beszámolt az magyar időkapszuláról.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?