KÜLFÖLD

Holttestekkel teli szellemhajót sodort a víz

28 migráns, köztük több gyerek holtteste hevert abban a dingiben, amelyet halászok találtak meg Líbia partjainál.
  • Szerző: KF

A hullámokon sodródó kishajó motorja nem sokkal az indulás után besülhetett a Földközi-tengeren, az Európába tartó migránsok pedig szomjan vagy éhen haltak. Már napok óta halottak lehettek, mire a halászok rátaláltak a szellemhajóra.

A holttesteket abban az egyre nagyobb líbiai temetőben temették el, ahova minden, a tengeren szerencsétlenül járt migráns kerül. Az embercsempészek az elmúlt hónapokban egyre rozogább csónakokban indítják útnak a migránsok nagy csoportjait – így esélyük sincs épségben átjutni Európába. A hatóságok néhány hajót visszafordítanak, de a civil szervezetek közül sokan Európába viszik a bajba jutottakat. A húsvéti hétvége során 8300 migránsnál is többet mentettek meg a csapatok a tengeren.

Múlt évben 5000-nél is több migráns vesztette életét a tengeri átkelés során – többségük a főútvonallá váló Líbia-Olaszország közti területen. A várakozások szerint azonban 2017-ben megdől ez a rekord, az ENSZ adatai szerint idén már legalább ezer ember halt meg a Földközi-tengeren, és a „főszezon” még csak most fog elkezdődni…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?