KÜLFÖLD

Holttest sodródott partra, úszva akart egy férfi Nagy-Britanniába jutni

Belgiumnál találtak rá a szerencsétlenül járt férfira a hatóságok. Minden jel arra utal, hogy egy francia strandról indult, a célt jelentő Egyesült Királyságot azonban már soha nem ért el.
  • Szerző: WM

A belga Zeebrugge nevű tengerparti város közelében sodródott partra annak az iraki migránsnak a holtteste, aki feltehetően úszva próbált Franciaországból Nagy-Britanniába jutni. Az eddig is köztudott volt, hogy egyre több illegális bevándorló próbálkozik a La Manche csatornán keresztül a szigetországba jutni, de ez az első nyilvánosságra került eset, hogy valaki nem csónakkal, hanem úszva akarta megtenni a távot. A hatóságok olyanról sem tudnak, hogy korábban egyetlen migráns is belefulladt volna a csatorna vízébe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP / AFP

Szakértők szerint a művelet nagyon veszélyes, mivel a La Manche-on nagy a hajóforgalom, gyakran sűrű a köd, nagy viharok alakulhatnak ki, a víz hőmérséklete pedig mindössze 17-19 fok. A hatóságok közlése szerint a 48 éves iraki áldozat egy saját építésű mentőmellényt viselt, amit üres műanyag flakonokból eszkábált össze. Ezen kívül egy táska is volt a férfi hátán, amiben a személyes iratai voltak. A belga sajtó azt is tudni véli, hogy a megfulladt férfi korábban Németországban nyújtott be menedékkérelmet, de a hatóságok elutasították azt.

A hivatalos statisztikák szerint idén január elsejétől a francia és brit hatóságok összesen 1450 migránst tartóztattak fel, akik különböző eszközökkel próbáltak meg a csatornán keresztül Nagy-Britanniába jutni. Ez a szám több mint a duplája a tavaly egész évben regisztrált próbálkozásoknak.

És ezeket olvastad már?