KÜLFÖLD

Holtan esett össze egy idős amerikai bácsi 25 perccel az után, hogy megkapta a Covid-oltást

A hatóságok nyomatékosan arra kértek mindenkit, hogy ne feltételezzenek ok-okozati összefüggést az oltás és a haláleset között.

Összeesett és meghalt egy 70 éves bácsi 25 perccel az után, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltás első fázisát - közölte dr. Howard Zucker, New York állam egészségügyi biztosa egy közleményében hétfőn.

Az áldozat a Manhattan nyugati részén, a Hudson folyó partján található Jacob K. Javits Kongresszusi Központban felállított oltóponton kapta meg a vakcina első fázisát vasárnap délelőtt 11 órakor. Az oltást egy 15 perces megfigyelési időszak követte, mely során nem produkált semmilyen tünetet az idős férfi, ezért hazaengedték. Azonban nem sokkal az után, hogy kilépett az utcára, rohamot kapott és meghalt. A helyszínre érkező mentősök már csak a halál tényét tudták megállapítani.

Jelenleg nem világos, hogy a férfi halála összefüggésbe hozható-e az oltással. Egyelőre azt sem tudni, milyen koronavírus elleni készítményt kapott. Az esettel kapcsolatban átfogó vizsgálatot rendeltek el az illetékes hatóságok.

Dr. Howard Zucker tájékoztatása szerint nagyon ritka, hogy valamilyen mellékhatás lépjen fel az oltás után. A néhány ilyen eset leggyakrabban az „anafilaxiás sokk” néven ismert allergiás reakcióhoz kapcsolódik, ami fulladás érzését, nehézlégzést, verejtékezést, sápadtságot és az arcon ödéma megjelenését okozhatja.

„Az első jelek szerint a férfinak semmilyen allergiás reakciója nem volt az oltással szemben”

- fogalmazott Zucker, aki szerint egy elszigetelt esetről van szó. A szakember emellett mindenkit az oltásra buzdított, mondván: ez az egyetlen járható út a járvány legyőzésére.

New York államban eddig csaknem 1,5 millió embert oltottak be. Az Egyesült Államokban 1,3 millió ember kapja meg a vakcinát naponta, ami jócskán meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttek számát.

Az országban eddig összesen közel 42 millió adag vakcina került kiosztásra. A védőoltás első fázisát eddig 31,5 millió ember kapta meg, ami a lakosság 9,6 százaléka. 9 millió amerikai pedig már mindkét fázist megkapta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?