KÜLFÖLD

Holnap az óceán fenekére költözik a magyar tudós az űrhajósokkal

Holnap költözik az óceán fenekére dr. Ari Csilla a NASA két asztronautájával és egy tudóstársával. Õ készíti fel a Hold-expedíció ûrhajósait. A felkészülés során szakított időt arra, hogy exkluzív interjút adjon a Ripostnak.
  • Szerző: Ripost

A munkát százan segítik a felszínről, az óceánban szimulálják a súlytalanságot, így készülnek a Holdra  és a 2030-as Mars expedícióra.

 

%%: A ráják kutatása során már volt része kalandban, veszélyekben. Most tíz napra az óceán fenekére, 19 méter mélyre merül, és mindössze három nő lesz a társa. Nem fél?

Dr. Ari Csilla: - Pontosabban három női kutatótársammal hajtjuk majd végre a teszteket, kísérleteket, és lesz velünk két férfi technikus is, akik a víz alatti laboratórium zavartalan és biztonságos működtetéséért felelnek.

Úgy érzem, hogy minden szempontból nagyon felkészültek vagyunk, rengeteg biztonsági intézkedés történt és több mint százan felügyelnek a partról és hajókról, hogy minden rendben menjen.

Két éve volt szerencsém együtt dolgozni a csoporttal, aminek a tagjai főleg a NASA és az Európai Ûrkutató Intézet emberei, és meggyőződtem arról, mennyire professzionális szinten végzik a munkájukat. Ezek után már csak a feladataim elvégzésére kell koncentrálnom, a biztonságom miatt nem aggódom.

%%: Mennyiben hasonlít a víz alatti világ a Holdon és a Marson uralkodó viszonyokra?

A. Cs.:  Az Aquarius víz alatti laboratóriumban lehet a legjobban szimulálni az űrben uralkodó állapotokat. Kis helyen, a világtól elzárva folytatunk tudományos kísérleteket.

Halálos következményekkel járna, ha hirtelen visszatérnénk a felszínre vagy a víz alatti séták során hibát vétenénk.

Ha kilépünk a víz alatti laboratóriumból, akkor a vízben a súlytalanságot szimulálva végezhetjük a teszteket, feladatokat. A víz alatti séták során úgy leszünk súlyozva, hogy a Holdon uralkodó gravitációt szimuláljuk majd, ami kisebb, mint a földi.

%%:  Ha tehetné, ön is elutazna a Holdra vagy a Marsra?

A. Cs.: -Ez nem rajtam múlik, de azt hiszem, még az életem során lehetőségük lesz rá az embereknek, hogy eljussanak a Holdra, és valószínűleg a Marsra is. Ha pontosan látom majd, hogy milyen kockázattal jár egy ilyen utazás, akkor gondolkodhatnék erről.

Ha szeretnéd elolvasni az egész interjút, ha kíváncsi vagy arra, hogy mit fognak enni és inni a víz alatt, milyen lelki és egészségügyi vonatkozásai vannak egy ilyen expedíciónak és milyen nehézségekkel kell szembenézni a víz alatt, akkor keresd a %% napilapot az újságárusoknál!

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?