KÜLFÖLD

Hihetetlen megoldással küzdenek a szexuális zaklatás ellen

Meglepő ötlettel állt elő a párizsi városvezetés: bármikor megálló buszokkal mentenék meg éjszakánként a nőket a zaklatóktól.
  • Szerző: KF

Februártól tíz útvonalon tesztelik az elképzelést, amelyet a francia főváros főpolgármestere, Valerie Pecresse jelentett be. Az ötlet lényege, hogy a buszokat az útvonalukon bármikor leinthetik a bajba jutottak, a jármű akkor is meg fog állni, ha ott hivatalosan nincs is megállója. Pecresse szerint több tucatnyi nő kifejezetten kérte a városvezetéstől a mentőszolgáltatás bevezetését, mert az éjszakai buszon sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, mint az utcán.

 

Emellett 650 civil ruhás ellenőrrel fogják bővíteni az éjszakai állományt a buszokon és a metrókon – az ő feladatuk az lesz, hogy kiszűrjék a zaklatókat, valamint megnövelik a biztonsági kamerák számát is. A tervek szerint 2020-ig minden tömegközlekedési eszközt bekameráznak.

Egy 2017 őszi felmérés szerint Párizs metróin és buszain mindennaposak a szexuális zaklatások, a nők mellett egyre több férfi is áldozattá válik. Azonban ez az első alkalom, hogy a városvezetés átfogó megoldást dolgoz ki a problémára. A főpolgármester elmondta, hogy korábban ő is szenvedett már el zaklatást, a villamoson akart a szoknyája alá nyúlni egy férfi, mire felpofozta.

Az elképzelésnek már most vannak kritikusai: sokak szerint a buszokat csak a lusta emberek és a részeg turisták fogják leinteni, nem a bajba jutottak, mások pedig attól tartanak, túl stresszessé válik így a buszsofőrök éjszakai műszakja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?