KÜLFÖLD

Hetven, állig felfegyverzett rendőr lepte el az utcát

Valószínûleg gázolásos merényletet akart elkövetni az a férfi, akit elfogtak Németországban.
  • Szerző: Ripost

A 29 éves német állampolgárt szerdán vették őrizetbe különleges rendőri egységek bevezetésével. Külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal és állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják - írja az MTI.

A legfőbb ügyészség szerint a gyanúsított  Dasbar W. 2015 áprilisa óta az Iszlám Állam támogatója, többször is járt Irakban, ahol fegyveres kiképzést kapott. Sőt,  dzsihadista szervezet megbízásából merényletre alkalmas helyszíneket keresett Erbílben, az észak-iraki félautonóm Kurdisztán székhelyén.

Idén júniustól tartózkodott ismét Németországban. Azt tervezte, hogy gázolásos merényletet hajt végre a a Baden-Württemberg tartományi Karlsruhe központjában álló kastély előtti téren. Augusztustól már a helyszín felmérésével foglalkozott, szeptemberben pedig sofőri állást próbált szerezni különböző szállítócégeknél, de nem vették fel.

A férfi régóta a hatóságok látókörében van, hosszabb ideje folyamatos megfigyelés alatt tartották. Elfogásában 70 rendőr vett részt, a lakásában pedig több mobiltelefont és számítógépet is lefoglaltak. Ezek elemzésével vizsgálják, hogy voltak-e társai.

  

És ezeket olvastad már?