Létrehozva: 2020.12.08.

Hetekig le kell mondaniuk valamiről a koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az orosz tisztifőorvos szerint

Az új koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról – jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője kedden a Komszomolszkaja Pravda című lap rádiójának nyilatkozva.

Popova közölte, hogy a két összetevőből álló vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart az immunitás kialakulása. Mint mondta, az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani. Rámutatott, hogy az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását.

Fotó: shutterstock

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a Moszkvában szombaton megkezdett tömeges vakcinációt megelőzően azt mondta, hogy 42 napig kell szüneteltetni az alkoholfogyasztást, valamint az immunrendszert elnyomó gyógyszerek fogyasztását. Hozzátette, hogy a fertőzés elkerülése érdekében maszkot kell viselni, és a távolságtartásra is ügyelni kell.

Szergej Glagolev, az orosz egészségügyi miniszter tanácsadója egy moszkvai orvosi tanácskozáson kedden kijelentette, hogy a Szputnyik V vakcina mindkét komponensével beoltott emberek kevesebb mint 0,5 százaléka kapta el a Covid-19 betegséget. Közölte, hogy az önkéntesek 10 százalékánál volt megfigyelhető „influenzaszerű szindróma”, amely 38 fokot meg nem haladó, parecetamollal könnyen kezelhető lázzal járt. Mint mondta, komoly nem kívánt vagy előre nem látott reakció a klinikai tesztelés során nem jelentkezett.

Glagolev beszámolója szerint a Szputnyik V „posztregisztrációs tesztelésében” 24 ezer önkéntes vesz részt. Közölte, hogy az időközi eredmények szerint a koronavírus-fertőzés veszélye a 42. napra több mint 92 százalékkal csökken. Ígéretet tett rá, hogy a vakcina klinikai tanulmányozására vonatozó részletes adatokat a közeljövőben publikálni fogják a tudományos sajtóban, egyebek között külföldön is.

Popova egyébként a keddi rádióinterjúban úgy vélekedett, hogy a Covid-19 elleni bármelyik vakcina minimum egy féléves védettséget ad.

Az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) és a Roszkoszmosz kedden közölte, hogy Szputnyik V vakcinával fogják beoltani az orosz űrhajósok csapatát és a felkészítő központ személyzetének azt a részét, amely közvetlen kapcsolatba kerül velük.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 097-tel 2 515 009-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1 százalékos, az új esetek 19,5 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 488 727, a halálos áldozatoké 562-vel 44 159-re, a felépülteké pedig 24 938-cal 1 981 526-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 80 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 323 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 540 831 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt – írja az MTI.

Eddig a magyar kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le, az emberek bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok iránt, így ha az engedély megérkezik, akkor csak itthoni engedéllyel rendelkező vakcinákat adnak majd be. A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, elindult a vakcinainfo.gov.hu, az a honlap, ahol jelezni lehet az igényt a koronavírus-vakcinára. Ez egy igényfelmérés, amely alapján megbecsülik, hogy mekkora az igény a védőoltásra. A kormányzat minden olyan lehetőségről tárgyal, amely ígéretes külföldi vakcinák beszerzését teszi lehetővé. Vizsgálják az orosz vakcinát, magát az oltóanyagot és a dokumentációját is.

Csak ekkor fognak oltani a magyar hatóságok

Hamarosan egy kínai vakcina dokumentációját is vizsgálni kezdik. Jelenleg azonban nem lehet megmondani, melyik külföldi vakcinával kezdik majd a védőoltás beadását – hangsúlyozta. A védőoltások csak akkor indulhatnak, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina – tette hozzá. Eddig a kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le. Úgy látja, az emberek bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok iránt, így ha az engedély megérkezik, akkor csak itthoni engedéllyel rendelkező vakcinákat adnak majd be. „A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani„ – mondta Müller Cecília.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil