KÜLFÖLD

Hazudozik a Fideszről Manfred Weber

Lehet, hogy színt vallott, de az sem kizárt, hogy újra csak köpönyeget forgat Manfred Weber. Egy pénteki német lapinterjúban szinte valamennyi jobboldali, konzervatív pártnak nekiment, ugyanakkor összefogást ígért a balliberális pártokkal.
  • Szerző: itgy

Ismét bebizonyosodott, hogy az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, Manfred Weber igazi szélkakas, aki mindenhol és mindenkinek azt mond, amit az illető (vagy párt, esetleg sajtó) szerinte hallani akar.

A Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjúban a Fidesz EPP-tagságának ügyéről szólva például azt állította, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő, a Fidesz elnöke ugyan sok éven keresztül "mindig nyitott volt arra, hogy közeledjék az EU-hoz,

de 2018 szeptemberében azt mondta, hogy már nem hajlandó erre."

Leszámítva azt az apró, de nem mellékes tényt, hogy ilyet a magyar miniszterelnök sosem mondott, és az is furcsa, hogy Weber ilyen kijelentésekre magyarországi látogatása alkalmával nem vetemedett.

Azt is meg merte tenni, hogy teljesen kiforgatta az EPP határozatát, mert állította, hogy a pártcsalád

"most egyértelműen levonta a konzekvenciákat: Orbán valamennyi jogát elveszíti a pártban, nem határozhatja meg, hogy milyen legyen az EPP jövője."

Megint egy csúsztatás, ugyanis a Fidesz maga döntött arról, hogy szünetelteti munkáját az EPP-ben, addig, amíg a 3 tagú Bölcsek Tanácsa nem tekinti át a magyarországi helyzetet.

Weber nyilatkozata - ha pontosan idézték - azt a látszatot próbálja kelteni, mintha a Fideszt legalábbis kizárták volna az EPP-ből.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor szerint az EPP-nek az EP-választás után el kell döntenie, hogy a többséget a politikai középtől jobbra vagy balra fordulva igyekszik megszervezni, kijelentette, hogy "a holnap többsége középen helyezkedik el".

A szög azért kibújt a zsákból, vagyis a "csúcsjelölt" világossá tette, merre tolná a Néppárt szekerét. Persze csak annak érdekében, hogy valóban ő lehessen az Európai Bizottság új elnöke. 

Weber együttműködést ajánl mindenkinek, aki elő akarja mozdítani Európa ügyét,

"vagyis a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak és zöldeknek is."

Tehát szerinte Európa ügye nem konzervatív, nemzetállami, hanem balliberális, globalista. Ezt bizonyította az is, hogy az együttműködés lehetőségéből kizárta  a Matteo Salvini belügyminiszter vezette olasz Ligát és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot.

Kifejtette, hogy ugyanilyen határozottsággal küzd azért is, hogy

ne szerezzenek politikai befolyást a "jobbos tökfejek" az olyan pártokból, mint az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német és a Marine Le Pen vezetette, Nemzeti Tömörülés nevű francia ellenzéki párt.

Ha a Fidesz az interjú alapján ítéli meg a német csúcsjelöltet, igencsak kérdéses, szabad-e ebben a Weber megálmodta pártcsoportban maradni és szabad-e szavazatukkal egy ilyen jelöltet az Európai Bizottság elnöki székébe segíteni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?