Létrehozva: 2020.11.30.

Hazaengedését követeli a brit kormánytól az Iszlám Állam terroristája, aki részt vett a kalifátus alapításában

A jelenleg egy szíriai fogolytáborban raboskodó terrorista szerint neki is vannak emberi jogai, és megérdemli, hogy új életet kezdhessen az Egyesült Királyságban.

Exkluzív interjút készített a The Sunday Mirror című brit bulvárlap a jelenleg 24 éves Aseel Muthana iszlamista terrororistával, aki még 2013-ben utazott az Egyesült Királyságból a Közel-Keletre, hogy csatlakozzon a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezethez.

A korábban fagylaltárusként dolgozó fiatalembert egészen tavaly októberig halottnak hitték. Aztán kiderült, hogy valójában egy terroristáknak fenntartott észak-szíriai fogolytáborban raboskodik, ahonnét egy éven belül szabadon engedik. A Mirror munkatársai is a szigorúan őrzött létesítményben keresték fel Aseelt, aki azt tervezi, hogy a szabadulása után visszamegy és új életet kezd az Egyesült Királyságban. Ha pedig a brit kormány nem akarja önként és dalolva a keblére ölelni őt, akkor jogi útonn fogja elérni, hogy hazatérhessen.

„Úgy érzem, hogy az Egyesült Királyság magamra hagyott. Nekem is vannak emberi jogaim. Rehabilitálniuk kellene engem. Úgy értem: oké, tegyük fel, hogy bűnöző voltam, de az országom akkor sem hagyhat magamra. A történtek ellenére is rehabilitálniuk kell engem. Azt szeretném, ha újra kapcsolatban lehetnék a családommal és az országommal” – fogalmazott Assel, aki az interjú elején részletes beszámolt az Iszlám Állam bűntetteiről, illetve az ő személyes szerepéről a terrorszervezetben, aminek egyébként az alapításában is részt vett.

A brit állampolgársággal rendelkező fiatalember például elmesélte, hogy az Iszlám Állam harcosai hogyan feszítették keresztre a hitetleneket, illetve miként lökték mélybe panelházak tetejéről a homoszexuális foglyokat. A beszámolója végén Assel hozzátette, hogy az ilyen rémtettekben ő sohasem vett részt. Sőt, ha jelen lett volna, akkor valószínűleg megpróbálta volna megakadályozni azokat.

Elmondása szerint ő mindösszesen a terrorszervezet propagandaanyagainak az internetes terjesztéséért felelt. Ő tette közzé a saját neve alatt futó Twitter-fiókon a lefejezésekről, és más bestiális kivégzésekről szóló videókat. Elviekben ezek a tartalmak „terroristamágnesként” működtek. A hatásukra szó szerint tömegek csatlakoztak hozzájuk.

„Az ártatlan gyilkosságokat semmi sem igazolja. Nagyon sok vért láttam az elmúlt években. Amint tudomást szereztem az Iszlám Állam rémtetteiről, azonnal megváltozott a szerveztet támogató véleményem. Én sosem követtem el egyetlen gyilkosságot sem. (...) Valójában egy áldozat vagyok” – fogalmazott Assel. Ennek az állításnak egyébként némiképp ellentmond a szír katonai hírszerzés azon megállapítása, mely szerint a férfi több harcostársát is kiképezte az AK-47 nevű gépkarabély használatára a szolgálata során.

A nagy port kavart interjút Assel végül így zárta: „Tisztában vagyok azzal, hogy a hazatérésem nem lesz egyszerű, de ha kell, jogi úton fogom elérni, hogy visszaengedjenek.” Szerinte ugyanis még neki is jár a tisztességes jogi eljárás. A történtek ellenére is.

Egyébként nem Assel az egyetlen brit állampolgársággal rendelkező, korábban Szíriába szökött terrorista, aki most visszaérne a szülőföldjére. Biztonságpolitikai szakértők szerint körülbelül 900 főre tehető azok száma, akik 2014-2015 körül kiutaztak a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam kötelékében harcoljanak. Közülük talán a leghíresebb a foglyokat sorra lefejező Jihadi Jack és a Shamima Begum nevű „terroristafeleség”, akinek egy holland származású dzsihadistától született két gyermeke – részben alultápláltság miatt – az életét vesztette.

Sajid Javid korábbi brit belügyminiszter (Theresa May kormányában) minden egykori ISIS-harcos visszatérését ellenezte azzal, hogy ő az ország biztonságáért és védelméért felel, és semmiképpen sem fogja azt veszélyeztetni. A terroristák visszaengedésének ügyben még júliusban állt be fordulat, amikor a brit bíróság egy precedens értékű ítéletben úgy döntött: „Shamima jogai meghaladják a nemzetbiztonsági aggályokat, ezért visszaengedhetik az országba és visszakaphatja brit állampolgárságát is.”

A döntés után a belügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy „nagy csalódást okozott a bíróság döntése, ezért engedélyt kértek az ítélet elleni fellebbezésre és az újabb döntésig annak felfüggesztésére”.

Az Iszlám Állam korábbi harcosainak visszaengedésével kapcsolatban jelenleg is zajlik a jogi huzavona.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra sztárja meglepő titkot árult el a férjéről - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt