KÜLFÖLD

Hátborzongató „szúnyogtornádó” takarta el a Napot Oroszországban

Még a sokat látott szibériaiakat is meglepte a félelmetes természeti jelenség.

Tornádókra emlékeztető alakzatokban rajzott több millió szúnyog a oroszországi Kamcsatka keleti részén, a Bering-tenger mocsaras partvidékén. A Siberian Times angol nyelvű orosz hírportál beszámolója szerint a vérszívó rovarok olyan sokan voltak, hogy eltakarták a napot, és még a zárt nyílászárókon keresztül is bejutottak a lakásokba, nem kis riadalmat keltve ezzel a helyiek körében.

„Épp hazafele tartottam, amikor keresztülhajtottam a szúnyogfelhőn. Több száz méteren keresztül semmit sem láttam, olyan sok volt a rovar”

- fogalmazott a bizarr természeti jelenséggel kapcsolatban egy helyi lakos, aki azt is megjegyezte, hogy minden évben van szúnyograjzás nyár közepén a térségben, de hasonló méretűre emberemlékezet óta nem volt példa.

Ludmila Lobkova entomológus (ízeltlábú- és rovarszakértő) a Kamchatka Inform című orosz lapnak úgy fogalmazott, hogy a rajzásról készült felvételeken a szúnyogok „násztánca” látható. Elmondása szerint a hatalmas, tornádó alakú tölcsérek hímszúnyogokból állnak, akik forgószélre emlékeztető, körkörös mozgást végeznek, ami egyfajta rivalizálás közöttük, mivel a tölcsér közepén pár nőstényszúnyog arra vár, hogy megtermékenyítsék őket.

A szakértő hozzátette azt is, hogy a szúnyogok nem képesek kaptárakba szerveződni, mint például a méhet, tehát az ilyen szúnyograjzási jelenségek mindösszesen pár óráig tartanak, majd az egyedek szétszélednek.

A kamcsatkai szúnyograjzás.

A globális felmelegedés hatására egyébként a szibériai nyarak évről évre egyre hosszabbá válnak, melynek következtében a helyben élő rovarok párzási időszaka megnövekedett, illetve kitolódott. Szakértők szerint ennek köszönhető a mostani szúnyogtornádó is, ami nagyon hasonlít ahhoz a 2019-es esethez, mely során egy szitakötőrajzás olyan nagyra nőtt, hogy azt űrből készült, műholdas felvételeken is látni lehetett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?