KÜLFÖLD

Hátborzongató lelet: 80 megbilincselt csontvázra bukkantak!

Egy építkezést megelőző régészeti feltárást végeztek Athén belvárosában. Még a régészek is megdöbbentek azon a borzalmas tömgesíron, ami szinte az első ásónyomok után előkerült a földből...
  • Szerző: Ripost

A hátborzongató maradványok az év elején kerültek napvilágra a Falyron Delta nekropoliszban. A nagy ősi temetkezési helyet Athén belvárosa és a pireuszi kikötő közötti ásatáson tárták fel, amely a nemzeti operaház és könyvtár építését előzte meg - írja az MTI.

A régészek szerint egy tömeges kivégzés áldozatait találták meg. Arról, hogy kik voltak, hogyan kerültek oda és miért temették el őket láthatóan tisztelettel, egyelőre csak találgatások vannak.

A csontvázak egy része rendezett sorokban fekszik egymás mellett, másokat egymásra hányva találták meg a kutatók. Kezük és lábuk összebilincselve, az állkapcsuk szétnyílva.

"Mindannyiukat ugyanazzal a módszerrel végezték ki, de tisztelettel temették el őket"

- mondta Stella Krüsszulaki, az ásatások vezetője. A szakértő szerint mindegyikük kezét megbilincselték, egyesek kezét a fej fölött kötötték össze. Többségük nagyon fiatal és jó egészségügyi állapotban volt, amikor megölték. Az eltemetésük módja alapján arra következtetnek, hogy többek lehetnek egyszerű rabszolgáknál vagy bűnözőknél.

"A temetkezési hely az időszámítás előtti 8. és 5. század közötti időszakból származik, amikor nagy volt a békétlenség az athéni társadalomban, az arisztokraták, a nemesek harcoltak egymással a hatalomért" - mondta az ásatás vezetője.

Az egyik elmélet szerint a kivégzettek Külón athéni államférfi és olimpikon futó hívei voltak, aki időszámításunk előtt 632-ben puccsot kísérelt meg apósa, a megarai türannosz, Theagenész támogatásával. A puccs sikertelen volt, Külón az Akropolisz templomában rejtőzött el. Megmenekült, híveit azonban megölték. A szakértők szerint DNS-elemzésből kiderül, megállja-e a helyét ez az elmélet.

A teljes temetőben több mint 1500 csontvázat találtak, köztük kerámiaedényben eltemetett csecsemőket is. Egyes felnőtteket kőkoporsóban helyeztek örök nyugalomra, másokat halotti máglyán égettek el. A 170 ezer négyzetméteres terület vélhetően a környéken élő átlagemberek temetkezési helye volt.

 

És ezeket olvastad már?