KÜLFÖLD

Határostromtól rettegnek az osztrákok

Az Osztrák Szabadságpárt elnöke szerint a török elnök fenyegetését komolyan kell venni. Norbert Hofer szeretné, ha a 2015-ös határostrom jelenetei nem ismétlődnének meg.
  • Szerző: WM

Recep Tayyip Erdogan török elnök többször is kijelentette, hogy ha nem kapnak elegendő nemzetközi segítséget az országukban tartózkodó több mint 3,6 millió szíriai migráns ellátásához, akkor megnyitják előttük a határokat, és Európát egy minden eddiginél súlyosabb migrációs válság sújthatja. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke szerint a fenyegetéseket nem szabad félvállról venni, megtörténhet, hogy az osztrák határokat hamarosan ismét illegális migránsok tömege fogja ostromolni. Hofer szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy elkerüljék a 2015-ös jelenetek megismétlődését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Fotó: AFP

Az FPÖ vezetője arra is kitért, hogy véleménye szerint az Európai Unió külső határai nincsenek megfelelően védve, a Frontex pedig jól láthatóan nem képes ennek a feladatnak eleget tenni. Éppen ezért nemzeti hatáskörbe kell venni az országhatárok biztosítását. Hasonlóképpen látja a helyzetet az Osztrák Néppárt elnöke, Sebastian Kurz is. Ő is azt szeretné, ha az EU külső határai olyan biztonságosak lennének, hogy a schengeni övezetben szabad lehessen a mozgás az uniós állampolgárok számára.

Ausztriában egyébként szeptember 29-én tartanak országgyűlési választásokat, aminek egyik fő kampánytémája továbbra is a migráció.