KÜLFÖLD

Hatalmas tüntetés a balos olasz kormány ellen

Mély tisztelet fűz Orbán Viktorhoz, mindig örömmel tárgyalok vele, barátomnak tekintem – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Silvio Berlusconi a római kormányellenes demonstráción.
  • Szerző: Ripost

Kétszázezren tüntettek Rómában a baloldali olasz kormány ellen szombaton. A jobboldali pártvezérek keményen bírálták az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt koa­lícióját. Matteo Salvini azt üzente: először a tartományokban, aztán országosan is győzni fognak.

Fergeteges hangulatban zajlott a három olasz jobboldali pártelnök, Giorgia Meloni (Olasz Testvérek – FdI), Silvio Berlusconi (Forza Italia), valamint Matteo Salvini (Liga) nevével fémjelzett kormányellenes tüntetés szombaton. A római Lateráni Szent János téren és sugárutakon kétszázezer olasz követelte demokratikus szavazójogát és a baloldali Conte-kormány azonnali lemondását. Elkeseredett polgárok, akiket nem képvisel az illegális kormány, régiók zászlói, pártlobogók, transzparensek tarkították a végtelennek tűnő tömeget.

A pártvezérek felszólalása előtt a Liga által vezetett régiók kormányzói szólaltak fel. Nello Musumeci, Szicília kormányzója például a megnyitott kikötőkre utalva mondta „Lampedusát magára hagyta Európa, a Földközi-tengert nevek és keresztek nélküli tömegsírrá változtatták.”

Silvio Berlusconi kijelentette, az adóemeléssel, illetve börtönnel fenyegető baloldal ellen csak a jobboldali erők egyesítésével lehet győzni, melyek vezetője Matteo Salvini. A nyolcvanhárom éves Berlusconi évtizedeken keresztül az olasz jobboldal hőse volt. Beszédében visszaemlékezett azokra a győztes pillanatokra, amikor ugyanezen a téren a szintén baloldali Prodi-kormány adóemelései ellen demonstráltak. „A jelenlegi kormány az adóemeléshez még bilincseket is csatol – fogalmazott, hozzátéve – kicsavarnak, mint egy citromot, és ha már képtelen vagy adót fizetni, akkor nyolc évre börtönbe dobnak.”

Giorgia Meloni beszédében tiltakozott a Laura Boldrini baloldali képviselő által beterjesztett állampolgárságitörvény-javaslat ellen, amely a gyermekeket használná a bevándorlók bátorítására. Kitért arra, hogy a migránsok szétosztásáról szóló máltai egyezmény újra Euró­pa menekülttáborává változtatta Olaszországot. „Olyan kormányról álmodom, amelynek van bátorsága kijelenteni, hogy tilos az illegális bevándorlás Olaszországba. Csak azok léphetnek be, akik jogosultak rá. Ha falakat kell építenünk, akkor falakat építünk, ha a kikötőket kell lezárni, akkor azt is megtesszük, már régóta ezt kellett volna tennünk” – hangsúlyozta.

Felemelte szavát az egyengondolkodás diktatúrája ellen is. Meloni szerint a jelenlegi kormány ellenségnek tekinti a családokat, ezért kell kitörölni az okiratokból az anya és apa fogalmakat, kell eltörölni nemzeti, nemi identitást, mindazt, ami meghatároz, s egy gyökértelen, irányítható tömeggé akarja változtatni az olaszokat.

A tömeg kitörő ünnepléssel fogadta a színpadra lépő Matteo Salvinit, a jobbközép kapitányát. Salvini ígéretet tett Róma városának, hogy megszabadítja az ötcsillagos Virginia Raggi polgármestertől, aki szeméttengerré változtatta a fővárost, az országot pedig az „adóesőbe borító kommunista kormánytól”. Közölte: a jobboldal készen áll Olaszország kormányzására.

A bevándorlással kapcsolatban kijelentette, olaszoknak tekinti mindazokat, akik hivatalos papírokkal érkeztek az országba, fizetik az adókat, és tisztelik az olasz kultúrát, „úgy tekintek rájuk, mint nővéremre vagy fivéremre, nem a bőrszín hanem a tisztesség a meghatározó”. A háború elől menekülők előtt is nyitva áll az ajtó, de ha bántja őket a feszület, a betlehem vagy a templomok, akkor azonnal hazamehetnek – jelentette ki.

Beszédében tiszteletét fejezte ki a Soros érdekeinek ellenálló országok iránt, úgy fogalmazott, „jól teszi Orbán Viktor, hogy megvédi a szabad gondolkodás jogát, ölelem a magyarokat”.

Salvini pár hónap türelmet kért a római tüntetőktől, mivel Umbria, Calabria, Emilia Romagna, Toscana, Marche, Puglia, Campagna, Liguri és Veneto tartományokban is helyhatósági választások lesznek. Ígéretet tett, hogy a jobbközép megnyeri ezeket a tartományokat.

„Mély tisztelet fűz Orbán Viktorhoz, mindig örömmel tárgyalok vele, barátomnak tekintem. Fontosnak tartom jelenlétét az Európai Néppártban, amely a demokrácia és a szabadság nagy családja, és remélem, hogy pártunk majd újra teljes jogú és kondícióktól mentes tagjának tekinti a Fideszt – nyilatkozta a rendezvény végén a Magyar Hírlapnak Silvio Berlusconi. – Arra is várok, hogy a miniszterelnök meghívjon Budapestre, ahol népének, országának és személyének örömteli híreivel fogad majd” – tette hozzá.

Rengetegen vettek részt szombaton a budapesti olasz nagykövetség előtt az olasz Ligát vezető Matteo Salvini mellett meghirdetett szimpátiatüntetésen. A demonstrációt Bayer Zsolt hirdette meg. Az eseményen felszólalva a publicista a Hír TV szerint azt mondta, az olasz hazafiak megérdemlik, hogy a magyar hazafiak kiálljanak mellettük ebben a történelmi pillanatban. Kiemelte: mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy az olaszok nincsenek egyedül, a nemzeti erőknek ma már nem magányosan kell felvenniük a harcot a határokon átnyúlva szerveződő, azok megsemmisítésére törekvő globalista erőkkel szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?