KÜLFÖLD

Hatalmas terrortámadást úszott meg Barcelona

Ha az Iszlám Állam terveibe nem csúszik hiba, nem Párizs lett volna az első európai város, amit vérbe borítanak - két hónappal korábban már Barcelona is megismerte volna a terroristák kegyetlenségét.
  • Szerző: KF

Egy amerikai magazin most hozta nyilvánosságra az eddig titokban tartott terveket. E szerint az Iszlám Állam spanyol sejtje egy a párizsihoz nagyon hasonló merényletsorozatot hajtott volna végre 2015 szeptemberének egyik estéjén. A csoport gépfegyverekkel, robbanómellényekben rohant volna le koncerttermeket, bárokat és egy rangos sportrendezvényt, hogy aztán válogatás nélkül gyilkoljanak a tömegben.

 

A tervek azonban júniusban megbuktak, miután Lengyelországban lekapcsolták a sejt marokkói származású fejét, Abdeldzsalil Ait el-Kaidot. A férfi 2014 szeptemberéig élt a spanyol Torreviejában, majd Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Itt ismerkedett meg azzal a belga Abdelhamid Abaauddal, aki a 130 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadást is irányította. Az ő útmutatásával kezdte el kidolgozni a barcelonai merényletek terveit, de Varsóban letartóztatták, így a sejt elvesztette a kapcsolatát az „aggyal”, és a támadások is meghiúsultak.

A CTS Sentinel két madridi székhelyű, terrorizmust kutató központ hozzájárulásával hozta nyilvánosságra az adatokat, valamint több rendőrt, titkosügynököt és bírót, ügyészt is meginterjúvoltak az eset kapcsán.

Bár el-Kaidéknak nem sikerült lecsapniuk, 2017 augusztusában Barcelonát is elérte a terror, egy főleg marokkói bevándorlók leszármazottaiból álló sejt 16 embert gyilkolt meg a katalán fővárosban és Cambrilsban, de eredeti terveik szerint ennél sokkal több helyen támadtak volna. Ennek a sejtnek azonban a hatóságok szerint nem volt semmi köze a 2015-ös csoporthoz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?