KÜLFÖLD

Hatalmas migránsáradatot hoz a Brexit

Theresa Mayék valószínûleg nem gondoltak bele, milyen kellemetlen következményei lehetnek a Brexitnek: a kilépést követően ugyanis több ezer migráns jelenhet meg Doverben és a környékén.
  • Szerző: KF

Az uniós tagállamokat jelenleg köti a dublini egyezmény: eszerint hivatalosan a migránsokat abban a tagállamban kell elhelyezni, ahol először beléptek az EU területére. Ezt a megállapodást sokan kritizálják, hiszen így a közösség „határországaira” helyeződik a nyomás, míg a belső tagállamok fellélegezhetnek. Viszont ha a britek kilépnek, minden, az EU-ból kiutasított migráns újra próbálkozhat náluk a menedékkérelmével.

 

De Maynek egy másik megállapodás miatt is fájhat a feje: az Egyesült Királyságnak eddig lehetősége volt a Le Touquet-egyezmény értelmében arra, hogy az országukba tartó migránsok kérelmeit még akkor vizsgálják, mikor azok Franciaország táboraiban állomásoznak. Így azokat, akiket amúgy kiutasítanának az Egyesült Királyságból, soha nem is engedtek át a határon. Az új francia elnök, Emmanuel Macron azonban közölte, hogy vissza fogja vonni ezt a franciák számára előnytelen megállapodást. Így pedig a "Dzsungel" és a többi spontán migránstábor könnyen átkerülhet Calais-ból Doverbe és a többi dél-angliai kikötővárosba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?