Létrehozva: 2021.07.01.

Hatalmas botrány Amerikában: A titkosszolgálat elhallgattatná a népszerű jobboldali újságírót?

Az amerikai titkosszolgálatok bármire képesek: ha az Egyesült Államok érdeke úgy kívánja, akkor még a NATO-szövetséges országok vezetőit is lehallgatják. Tucker Carlson politikai kommentátor viszont most olyasvalamivel vádolja a minden lében kanál kormányzati ügynökségeket, ami még tőlük is erős húzás lenne.

Tucker Carlson, az amerikai konzervatív médiumok zászlóshajója, a Fox News legnépszerűbb újságírója hétfő este azzal vádolta meg élő adásban a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (National Security Agency – NSA), hogy lehallgatják, és terhelő bizonyítékokat gyűjtenek róla.

A televíziós személyiség egy magas rangú kormányzati tisztségviselőre hivatkozva fogalmazta meg az állításait, aki állítólag a napokban azzal kereste meg, hogy a titkosszolgálatnak közvetlen hozzáférése van a privát e-mail fiókjához, és a számára kellemetlennek vélt levelei közül hamarosan nyilvánosságra hoz a titkosszolgálat párat annak érdekében, hogy az újságírói karrierjét megtörjék, és ellehetetlenítsék a műsorait – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

A műsorvezető elmondta, hogy a neki súgó kormányzati forrás olyan bizonyítékokat adott át, melyekhez csak és kizárólag az e-mail fiókján keresztül férhetett hozzá az NSA, tehát a megfigyelés tényét ő készpénznek veszi, ezért „nyilvántartási kérelmet” nyújt be magával szemben az illetékes hatóságokhoz.

A döbbenetes vádakra kedd este az NSA egy közleményben reagált, melyben kijelentették, hogy Tucker Carlson soha nem volt az ügynökség célpontja, és az NSA-nek nincsen olyan terve, hogy ellehetetlenítsék a műsorát.” A kormányzati szerv emellett megjegyezte azt is, hogy az ő feladatuk külföldi missziók végrehajtása, és amerikai állampolgárok ellen csak akkor kémkedhetnek, ha erre egy bírósági végzés feljogosítja őket.

A kormányügynökség hivatalos magyarázata lényegében megegyezik Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnökének válaszával, aki szintén arra hivatkozva utasította el Tucker vádjait, hogy az NSA – pár különleges kivételtől eltekintve – kizárólag külföldi személyek megfigyelésével foglalkozik.

A felmerülő vádak tisztázása érdekében Tucker megpróbálta felvenni a kapcsolatot Paul Nakasone NSA igazgatóval, de végül csak alacsonyabb beosztású tisztviselőket sikerült elérnie, akik viszont egyetlen kérdésére sem voltak hajlandóak válaszolni.

„Az NSA munkatársaival folytatott beszélgetés üzenete az volt, hogy ők bármit megtehetnek, amit csak akarnak. Elolvashatják a személyes üzeneteimet, és bármikor burkolt fenyegetéseket küldhetnek nekem vagy másnak, hogy elnyomják az illetőt, ha nem tetszenek nekik a politikai nézetei”

- fogalmazott a népszerű műsorvezető, aki azt is hozzátette, hogyha az elektronikus levelei közül akár csak egy is kiszivárog, azonnal megteszi a szükséges jogi lépéséket.

Tucker Carlson Fox News-on futó, 2016-ban indult műsora, a Tucker Carlson Tonight a legnézettebb az amerikai hírtelevíziók körében: márciusban és áprilisban is átlagosan hárommillióan voltak kíváncsiak rá. Tavaly pedig minden idők legnézettebb hírtelevíziós műsorával írta be magát az amerikai tévétörténelembe 4,33 millió nézővel. Kritikusai szerint Carlson a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportok retorikáját használja, és a műsorait csak a Republikánus Párt radikális szárnyának szavazói veszik komolyan. A Tucker Carlson Tonight c. műsornak még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a vendég volt 2019-ben.

Justin Amash biztonságpolitikai szakértő és a szövetségi kongresszus korábbi képviselője szerint az NSA szándékosan úgy fogalmazott a nyilatkozatában, hogy ne derüljön ki belőle, megfigyelik-e a műsorvezetőt vagy sem.

Glenn Greenwald újságíró, az NSA egyik leghangosabb kritikusa, aki segített nyilvánosságra hozni 2013-ban az Edward Snowden által ellopott titkos dokumentumokat, azt mondta, hogy az ügynökség hazudik a nyilatkozatában, mivel közvetett módon bármelyik amerikai állampolgárról gyűjthet információkat, ha kapcsolatba tudják hozni egy megfigyelés alatt álló külföldi személlyel.

Tucker Carlson egyébként legutóbb egy éve került a nemzetközi sajtó érdeklődésének homlokterébe, amikor a Disney, a T-Mobile, és még egy sor másik amerikai nagyvállalat bejelentette, hogy soha többet nem reklámoznak Carlson műsorainak reklámidejében, mert az egyik adásában kritizálni merte a szélsőbaloldali Black Lives Matter nevű mozgalmat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt