KÜLFÖLD

Hatalmas bejelentést tettek a kutatók: a szájvíz hatásos lehet a koronavírus ellen

Az új kutatási eredmények szerint a szájvíz is fontos eszköz lehet a koronavírus elleni harcban.
  • Szerző: Ripost

Az új kutatási eredmények szerint a szájvíz is egy hatékony eszköz lehet a koronavírus elleni harcban. Képes ugyanis megtörni a vírus zsírburkát, így pedig meggátolja a vírus szaporodását és csökkenti a Covid-19 fertőzőképességét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Azt azonban a kutatók leszögezik, hogy a szájvíz nem gyógyítja a koronavírust, és egyelőre további vizsgálatok szükségesek arra nézve is, milyen százalékban véd a vírustól.

A Cardiff Egyetem kutatói által végzett kísérletek bebizonyították, hogy a boltokban kapható szájvizek többségében elég virucid hatóanyag van ahhoz, hogy megbomlassza az új koronavírus zsírburkát. Ezt a lipidburkot elpusztítva pedig a SARS-CoV-2 fertőzőképtelenné válik.

De egy másik jelenségre is felfigyeltek a kutatók. Azt már mindenki tudja, hogy a koronavírus felszínén kis tüskék vannak, ezek úgynevezett glikoprotein fehérjék. Ezekkel kapcsolódik az emberi sejtekhez. Csakhogy a szájvíz képes megváltoztatni ezeknek a tüskéknek a kapcsolódási felületét, nem tudnak így a gazdatest receptoraival kapcsolódni. Ezzel a vírus maga nem pusztul el, csak nem tudja megfertőzni az emberi szervezetet.

További vizsgálatokra lesz azonban szükség a tekintetben is, hogyan is lehet hatékonyan használni a szájvizet. Egyelőre nem ajánlják, hogy mindenki óránként öblögessen, ahogy fürdeni sem érdemes a szájvízben. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a lipidburok nem változik a többi koronavírusnál sem, ezért a szájvíz hatékony lehet a többi fajta koronavírussal szemben is.

A WHO szerint azonban a kutatások még nem elég meggyőzőek, szerintük a szájvíz csak felhígítja a mikrobákat és pár másodpercre „megbénítja” őket, de ez nem jelenti azt, hogy védelmet biztosítanak a vírussal szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?