KÜLFÖLD

Halott spermabankigazgató lehet 60 lombikbébi apja?

Huszonhárom, mesterséges megtermékenyítés révén született holland állampolgár követelte bíróságon egy spermabank nemrégiben elhunyt volt igazgatójának DNS-tesztjét. Azt feltételezik, hogy ő a biológiai apjuk.
  • Szerző: Ripost

Április elején hunyt el egy holland spermabank volt igazgatója, akit lombikprogram keretében fogant felnőttek és édesanyjaik azzal vádolnak, hogy a spermabankból kiválasztott minták helyett a saját spermáját adta a megtermékenyítésekhez - írja az MTI.

Jan Karbaat, a Rotterdam közelében működött klinika egykori igazgatójáról azt állítják, hogy hatvan, mesterséges megtermékenyítés révén fogant gyermek biológiai apja. Ezért a felperesek pénteken bíróságon azt kérték, hogy vegyenek DNS-mintát a volt igazgató földi maradványaiból.

Az ügyvéd elmondta, hogy az egyik lombikbébi nő barna szemű, holott a donornak kék szeme van, egy másik férfi pedig egyáltalán nem hasonlít a donornak tartott apjára, így merült fel először a gyanú. Az elhunyt orvos feleségének ügyvédje, viszont hangoztatta, hogy egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy Jan Karbaat maga lett volna a donor, emellett a magánélet tiszteletben tartásához való jogra hivatkozott.

Az elhunyt volt igazgató viszont végrendeletében azt kérte, hogy halála után ne vegyenek tőle DNS-mintát, a családok kérésére viszont ez végrehajtható. A rendőrség május elején több tárgyat is elkobzott Karbaat otthonából, de akár a törvényes gyermekétől is mintát vehetnek.

A klinika 2009-ig működött, közigazgatási szabálytalanságok miatt bezárták.
 
Információk szerint a volt igazgató meghamisította a spermadonorok adatait, szűrővizsgálatait és leírását, és a donoroknak az általánosan elfogadott hatnál jóval több gyermekük volt.

Ítélethirdetés június 2-án várható.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?