KÜLFÖLD

Haldoklik az Iszlám Állam, végső csapást mérhetnek rá

A vérszomjas terrorszervezet szinte már minden területét elvesztette, közel lehet a háború vége.
  • Szerző: KF

Egykori területeinek 98 százalékát már elvesztette az Iszlám Állam, és a veszteségei közel felét az elmúlt egy évben szenvedte el. Ennek egyik legfontosabb oka az, hogy Donald Trump sokkal agresszívabb politikát választott, mint elődje.

Barack Obamát már elnöksége során is sokan kritizálták azért, mert nem támadta elég nagy hatékonysággal a terroristák állásait, a légi erőt csak ritkán vetette be, és olyankor is csak egy adott célpont ellen. Obama visszafogottsága az Iszlám Állam uralta városokban ragadt civilek kínzásával és a háború elnyúlásával járt.

Ezzel szemben Trump nem habozik, ha légi csapás engedélyezéséről van szó, az amerikai légi erő számtalan területet bombázott az elmúlt egy év során. A támadások ugyan sokszor civil áldozatokkal is jártak, viszont így sikerült annyira meggyengíteni a terroristák állásait, hogy utána a szárazföldi egységek kiszoríthatták őket a városokból.

Az amerikai katonai hírszerzés becslései szerint a két éve még 45 ezer harcossal büszkélkedő kalifátusnak mostanra ezernél is kevesebb dzsihádistája maradt az iraki-szíriai határ mentén fekvő sivatagban. Emmanuel Macron korábban azt közölte: február végéig legyőzi a koalíció az Iszlám Államot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?