KÜLFÖLD

Halálra fagynak a migránsok

Bár a Dzsungel hivatalosan már rég a múlté, még mindig több száz migráns állomásozik Calais-nál - a helyzetük pedig minden eddiginél rosszabb.
  • Szerző: KF

A kikötőváros több tízezres táborát tavaly októberben számolták fel, így az előző télen alig maradt migráns a környéken. Mostanra azonban egyre nagyobb csapatok szivárogtak vissza Észak-Franciaországba, akik nem hajlandóak a befogadó központokba vonulni, mindenáron át akarnak jutni az Egyesült Királyságba. Viszont a hatóságok kíméletlenül lebontják a sátraikat, így a migránsok a szabad ég alatt alszanak. A tél pedig egyre közeleg…

 

Jelenleg mínusz 5-10 fok között mozog az éjszakai hőmérséklet, de sokan aggódnak amiatt, hogy ha heteken belül megérkezik az igazi téli lehűlés, akkor a szabadban éjszakázó migránsok sorra halálra fagynak.

Addig azonban kisebb harcok jellemzik a csoportokat: a migránsok próbálnak minél több ruhát, hálózsákot és meleg cipőt begyűjteni, hogy kibírják a telet – sokszor egymástól lopják el, amire szükségük van. Ráadásul a hatóságok elkobozzák azokat a tárgyakat, amelyeket a migránsok az önkéntesektől kaptak, és nem magukkal hoztak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?