KÜLFÖLD

Halálfélelem: 38 ember volt bezárva a levegőtlen kamion rakterébe

Nem sokon múlt, hogy ismét tragédia legyen a vége egy embercsempész akciónak. Miután a rendőrsök kiszabadították a migránsokat, az illegális bevándorlók halálfélelemről és oxigénhiányról számoltak be.
  • Szerző: WM

Az osztrák-magyar határ közelében fekvő Lajtabruck nevű osztrák településen vette őrizetbe a rendőrség azt az 51 éves török kamionsofőrt, aki a gyanú szerint 38 migránst csempészett a kamionja rakterében a nyugati szomszédunkhoz. A zárt hűtőkocsiból kiszabadított illegális bevándorlók elmondása szerint fejenként 6-8 ezer euró (2,1 – 2,8 millió forint) közötti összeget fizettek a sofőrnek. Ezért cserébe azonban majdnem meghaltak, mivel a pótkocsi rakterében szinte semmi levegő nem volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A migránsok között szíriai, iraki és török állampolgárok voltak, közülük többeket is kórházba kellett szállítani a rossz egészségügyi állapotuk miatt.

Ebben a kamionban szállítottál a 38 migránst. Fotó: Osztrák Rendőrség.

A nyomozás jelenlegi szakasza azt mutatja, hogy a kamion Romániából Magyarországon és Ausztriába tartott. A migránsok elmondták, hogy különböző útvonalakon jutottak el Törökországból Romániáig, ahol több napot várakoztak, majd tovább indultak. Az alsó-ausztriai rendőrség bűnügyi osztályvezetője szerint az elmúlt időszakban egyre többen próbálkoznak a balkáni útvonalon keresztül Nyugat-Európába jutni.

Omar Haijawi-Pirchner elmondta, hogy feltehetően a kísérletek csak egy bizonyos százalékát tudják lefülelni, a valóságban a regisztráltnál jóval több embercsempész és migráns juthat át az osztrák határokon.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?