KÜLFÖLD

Haladó nyugat: Kaliforniában betiltják a fiú és lány osztályokat a gyerekruhaüzletekben

A legnépesebb amerikai tagállamban a kisfiúk hamarosan szégyenérzet nélkül vásárolhatnak melltartót, szoknyát vagy épp tangát.

Két demokrata párti képviselő olyan törvényjavaslatot nyújtott be Kalifornia állam törvényhozásában, ami megszüntetné a fiú és lány gyermekruha- és játékosztályokat a nagyobb áruházakban – írja a Los Angeles Times internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A törvényjavaslat az 500 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató kiskereskedelmi üzleteknek írná elő, hogy a gyerekruha- és gyerekjáték-osztályukat ne oszthassák fel fiú-lány részlegekre – „függetlenül attól, hogy lányoknak vagy fiúknak forgalmaznak-e valamilyen terméket.” A tervezet emellett megtiltaná azokat a jelzéseket is, amelyek azt mutatják, hogy bizonyos termékek lányok vagy fiúk számára készültek.

Az internetes kereskedelemben pedig minden olyan kaliforniai székhelyű vállalat, amely gyermekruhákat vagy játékokat árusít, csak és kizárólag „unisex” vagy „gender semleges” (gender neutral) címszavak alatt árusíthatná a termékeit.

Az üzletek 1000 dollár (310 ezer forint) pénzbírsággal lennének sújthatóak, ha nem tesznek eleget a törvényben foglalt kötelezettségeiknek.

A megvitatásra váró törvényjavaslatot Evan Low, a kaliforniai törvényhozás LMBTQ-testületének elnöke és Cristina Garcia, a kaliforniai törvényhozás női választmányának elnöke közösen nyújtotta be.

Azt reméljük, hogy ez a törvény további lányokat inspirálhat arra, hogy természettudományi, mérnöki és matematikai szakmákban helyezkedjenek el. Biztosítani akarjuk, hogy a periódusos rendszerek és a dinoszauruszok ne csak a fiú osztályon szerepeljenek. Azt akarjuk, hogy a gyerekek gyerekek legyenek”

fogalmazott a The Sacramento Bee-nek adott interjújában Evan Low, aki azt is elárulta, hogy a törvény megírásában az egyik munkatársának 9 éves kislánya inspirálta, aki többször is arra panaszkodott, hogy a tudományos játékok mindig a „fiúk” részlegén vannak.

Az AB 1084 kódnevet viselő törvénytervezetet, ami legkorábban 2024 január elsején léphet hatályba, vélhetően megszavazza a Demokrata Párt uralta kaliforniai képviselőház és szenátus is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?