KÜLFÖLD

Háborús övezetté változott Lyon, a no-go zónákban elszabadult az erőszak

Grégory Doucet, Lyon baloldali-zöld polgármestere szerint „folytatni kell a megbékélési folyamatot”.

A hétvégén teljesen elszabadult a pokol Lyon főleg migránsok lakta külső kerületeiben. Jól szervezett bűnbandák úttorlaszokat emeletek, autókat gyújtottak fel, rendőrökre és tűzoltókra támadtak, járókelőket terrorizáltak és üzleteket fosztottak ki Franciaország második legnagyobb városában. A kialakult helyzet miatt Gérald Darmanin francia belügyminiszter 200 rendőrt és csendőrt vezényelt a városba – írja a France Info internetes kiadása.

Lyon „érzékeny” kerületei azt követően „robbantak fel”, hogy csütörtökön egy 13 éves fiú egy lopott robogón menekült sisak nélkül, amikor a rendőrség üldözőbe vette, ő pedig egy éles kanyarban elvesztette az irányítást a jármű felett, kisodródott és hatalmasat bukott. A kiskorú tolvajt életveszélyes állapotban szállították kórházba. Úgy tudni, hogy nyaktól lefele teljesen lebénult. Jelenleg mesterséges kómában tartják.

A történekért sokan a hatóságokat hibáztatják, a kábítószer-kereskedelemmel összefüggésbe hozható bűnbandák pedig bosszút esküdtek a rendőrség ellen.

Lyon La Duchère, Rillieux-la-Pape és Bron nevű kerületei jelenleg inkább hasonlítanak egy harmadik világbeli polgárháborús övezetre, mint egy európai nagyvárosra.

Nem hivatalos adatok szerint a csőcselék eddig megközelítőleg 30 autót gyújtott fel szerte Lyonban. Többek között az önkormányzati rendőrség 6 járművét sikerült ilyen formában megsemmisíteniük. Az úttorlaszok hatására a város egyes részein teljesen megbénult a közlekedés.

Grégory Doucet, Lyon baloldali-zöld polgármestere csak annyit tudott kinyögni a kialakult helyzettel kapcsolatban, hogy „folytatni kell a megbékélés folyamatát”.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter tájékoztatása szerint az elmúlt napokban legalább 21 embert tartóztattak le Lyonban az eseményekkel összefüggésben. Az őrizetbe vett személyek többsége kiskorú. A tárcavezető politikus a korlátozások és a kijárási tilalom okozta általános frusztráltságot tette felelőssé. Az elkövetők származásáról vagy a párhuzamos társadalmakról egyáltalán nem beszélt.

„A Lyon térségében tapasztalt elfogadhatatlan erőszakkal szembesülve úgy döntöttem, hogy küldök egy harmadik mobil rendőregységet a városba. Összességében így több mint 200 plusz rendőr és csendőr szolgál a republikánus rend fenntartása érdekében” - írja a Twitteren Darmanin.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?